Politika 08.03.2017.

Oskar popularnosti izazvao buru u Skupštini grada

ČITANJE: 5 minuta

Nastavak sedme sjednice Skupštine grada protekao je u dugoj raspravi o finansiranju i sufinansiranju sporta, kulture i turizma u Banjaluci.

Odbornici opozicije, ali i pojedinci iz pozicije su ogorčeni, jer se mala sredstva izdvajaju za podršku razvoju kulture i sporta, ali i turizma. Ipak, kao glavni problem navode da i ta mala sredstva nisu dobro ni pravedno raspoređena.

Traže da se prave novi pravilnici za dodjelu sredstava, kao i da se revidira lista udruženja od interesa za grad.

Opozicija je imala niz pitanja i primjedbi za načelnicu Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Nataliju Trivić. Na udaru se našla i manifestacija Oskar popularnosti.

Naime, organizator ove manifestacije „Kvin estrada“ dobija od grada besplatno dvoranu Borik za održavanje Oskara popularnosti. Odbornik PDP-a Draško Stanivuković smatra da bi bilo bolje da grad podržava Svetosavsku akademiju i slične događaje, nego pomenutu muzičku manifestaciju.

– Neka i bude da dajemo prostor, ali ne bi trebalo biti besplatno. Možemo im dati prostor sa nekim većim popustom. Isto tako kriterijumi dodjele sredstava, kada je u pitanju sufinansiranje kulture, su loši. Imamo situaciju da se informacija o broju članova nekog kulturno-umjetničkog društva daje usmeno. To mi se ne čini ispravno. Ipak, načelnica Trivić je rekla da bi se to trebalo mijenjati – istakao je Stanivuković.

Vladimir Mirošljević iz NDP-a smatra da je dodjeljivanje dvorane za održavanje Oskara popularnosti bezobrazluk. S druge strane odbornik SNSD-a Marinko Umičević podržava održavanje ove manifestacije, jer okuplja veliki borj ljudi i ima kontinuitet.

Aleksandar Petković iz SDS-a smatra da se kriterijumi prilikom dodjela sredstava zaobilaze, te da je jedini kriterijum „usmeni dogovor“. Nezavisni odbornik Zoran Talić je tražio da se dokument povuče, jer je netransparentan.

SDS-ovac Ljubo Ninković je postavio pitanje da li je načelnica Trivić idalje direktorka Dukatfesta, kome je dodijeljeno 12.000 KM u okviru sufinansiranja kulturnih, turističkih i ostalih manifestacija. Da li je ona, ako je tako, zbog toga u sukobu interesa, pitao je on.

Natalija Trivić je zamolila Ninkovića da dobro provjeri informacije prije nego što ih iznese na Skupštini. Ona je kazala da je bila angažovana kao projekt menadžer za mnoga udruženja i dodala da će za iznošenje netačnih informacija pozvati Ninkovića na pravnu odgovornost.

Odgovarajući na pitanja odbornika Natalija Trivić je kazala da su uvažene primjedbe opozicije od prošle godine da se „Freš vejv festival“ ne održava za vrijeme obilježavanja Dana sjećanja na stradanje i progon Srba za vrijeme akcije „Oluja“, te da će pomenuta muzička manifestacija biti održana 11., 12. i 13. avgusta, a ne početkom tog mjeseca kako je to bilo prije.

Kritike su upućene i na program finansiranja sporta i fizičke kulture. Mirošljević je prozvao predstavnike sportskih klubova da „dok drugi rade, oni trčkaraju po odjeljenjima i traže pare od grada“. On traži da se ova oblast fiskalizuje.

Nenad Šibarević, odbornik DNS-a i predsjednik Savjeta za mlade i sport smatra da odbornici stalno upadaju u zamku da mogu da riješe stanje u sportu.

– A nemamo ni zakon o sportu niti prave organe upravljanja u klubovima, nemamo prave kontrole kako se sredstva troše. Klubovi žele da lobiraju odbornike i načelnike, vrše pritiske, što nije nikako dobro. Ova sredstva mogu biti dovoljna ako nađemo način kontrole utroška sredstava. Moramo imati jasne kriterijume, kako da ocjenjujemo i razlikujemo klubove – kazao je Šibarević.

Na nastavku zasijedanja bilo je riječi i o Centru za razvoj poljoprivrede i sela. Odluka o osnivanju Centra za razvoj poljoprivrede i sela stavljena je van snage, jer postoje, kako je naveo sudija Okružnog privrednog suda u Banjaluci, „određene prepreke da bi se mogla izvršiti registracija poslovnog subjekta kod nadležnog Suda“.

Mirošljević je pitao kako je moguće da „toliki pravnici koji rade u upravi nisu vidjeli te prepreke“, te da li je to učinjeno namjerno.

– Ovo ne smijemo dozvoljavati. Pravna služba je pogriješila i zato je došlo do ove zavrzlame – kazao je Mirošljević, a Aleksandar Petković iz SDS-a se nadovezao i pitao ko je sada direktor u Centru, jer je nedavno imanovan Draško Ilić za v.d. direktora umjesto Milenka Šarića.

Radenko Komljenović, načelnik Odjeljenja za privredu je kazao da je teško odgovoriti ko je direktor Centra trenutno. Opcija je, kazao je on, da direktor Centra Milenko Šarić podnese ostavku ili da ga Skupština razrješi dužnosti. On je naglasio, da uprkos svemu, Centar funkcioniše normalno.

Na današnjem nastavku Skupštine usvojeno je 12 tačaka. Usvojeni su, između ostalog, prijedlozi kalendara kulturnih, turističkih i ostalih manifestacija Grada Banja Luka za 2017. godinu i kalendara sportskih manifestacija Grada Banjaluka za 2017. godinu. Odbornici su usvojili i prijedloge dva programa, i to sufinansiranja kulturno-umjetničkog amaterizma, književnog stvaralaštva, programa i projekata u oblasti kulture i turizma i finansiranja sporta i fizičke kulture grada Banja Luka za 2017. godinu.

Izglasani su i izvještaji o realizaciji programa rada Skupštine Grada i radnih zaključaka Skupštine za period od 1. januara do 31. decembra 2016. godine i Plan utroška sredstava za tehničko opremanje Profesionalne teritorijalne vatrogasne jednice Grada Banja Luka u 2016. godini.

Usvojena je i Informacija o stanju bezbjednosti na području grada Banja Luka za 2016. godinu i više kadrovskih pitanja. Uz tačku 21 (o finansiranju sporta i fizičke kulture) usvojen je i zaključak da je potrebno pristupiti razradi novog koncepta finansiranja sporta u gradu, što uključuje, između ostalog, i izradu novih Pravilnika o kategorizaciji sportskih grana i sportskih organizacija; Kriterijuma za namjenu sredstava sufinansiranja programa kategorisanih spotskih organizacija grada; Pravilnika o kriterijumima, uslovima i načinu sticanja statusa sportskih manifestacija od interesa za grad, a po potrebi i drugih akata vezanih za razvoj i finansiranje sporta u gradu.

Uz to, Skupština zadužuje gradonačelnika da, u saradnji sa Savjetom za mlade i sport i nadležnim Odjeljenjem, formira radnu grupu, za pripremu ovih kriterijuma i pravilnika u roku od šest mjeseci.

Naredna Skupština grada biće održana 15. marta sa početkom u 10 časova.