Vijesti 31.12.2020.

OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA: Ugostitelj iz Banjaluke “nije kriv” za polno nasilje nad svojom djecom

ČITANJE: 2 minute

Poznati ugostitelj iz Banjaluke A. Š. (41) oslobođen je u Okružnom sudu u Banjaluci krivice za dva krivična djela polnog nasilja nad djetetom, te četiri krivična djela nasilja u porodici nad svojom djecom i bivšom suprugom.

Presudu je izrekao predsjednik sudskog vijeća Pane Gavrić navodeći da optuženi nije kriv za djela koja su mu stavljena na teret. Pojasnio je da tokom postupka tužilaštvo nije uspjelo da dokaže navode iz optužnice, piše “BL portal”

U optužnici se navodilo da se A. Š. od aprila 2016. do jula 2017. godine u više navrata, u cilju zadovoljenja polnih nagona, počinio polne radnje nad svojim maloljetnim kćerkama (2008. i 2009. godište) tako što je pored njih ležao bez donjeg veša, hodao go po kući i slično. Na teret mu je stavljeno i da je u više navrata drskim i bezobzirnim ponašanjem verbalno i fizički napadao bivšu suprugu i njihovo troje maloljetne dece, koje je udarao kaišem po rukama.

“Vijeće je ovakvu odluku donijelo cijeneći sve dokaze koji su tokom postupka izvedeni. Za pojedine tačke nije bilo dokaza, dok su određeni dokazi bili nezakoniti i presuda se na njima nije mogla zasnivati”, rekao je u obrazloženju presude sudija Pane Gavrić.

Pojasnio je da tokom postupka utvrđeno da djeca nisu bila upozorena da se njihovi iskazi iz istrage mogu iskoristiti protiv njihovog oca.

Kompleksan predmet

“Sud takve dokaze nije mogao prihvatiti. Postoje i drugi propusti i nedostaci… Radi se o kompleksnom predmetu. Sve je krenulo od slike, koja kao dokaz nije izvedena pred sudom. Nesporno je utvrđeno da se tu radilo o višekonfliktnom razvodu braka, da su postojale prepirke svađe i neslaganje”, istakao je Gavrić.

Izricanje presude optuženi A. Š. je doživio vrlo emotivno. Oči su mu bile pune suza, posebno nakon što je čuo reči: “Oslobađa se…”. Presudu su emotivno ispratili i njegovi branioci, koji nisu krili oduševljenje ni tokom čitanja presude. Po izlasku Gavrića iz sudnice A. Š. se sa svima izgrlio. Presuda nije pravosnažna i dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske, piše Avaz.

(BL portal)