Vijesti 26.04.2016.

Oslobođen Srbin otet u Libiji

ČITANJE: 1 minuta
libija srbin
Miroslav Tomić (36), koji je u subotu otet u Libiji, oslobođen je, potvrđeno je “Novostima” u njemačkoj kompaniji “Ferostal”, za koju on radi.

Kako saznaje dnevni list, srpski državljanin je na sigurnom.

Tomić, koji radi na naftnim poljima udaljenim od glavnog grada Tripolija 1.200 kilometara, otet je kod naftne bušotine “Mesina oilfild”, koja je u vlasništvu kompanije “Arabian gold oliv kompani”. Inače, bušotina se ne nalazi u zoni sukoba, zbog čega se pretpostavlja da su otmicu izvršile lokalne kriminalne grupe, najvjerovatnije kako bi tražili otkup.

Prema nezvaničnim informacijama, Tomić je najvjerovatnije otet dok je obilazio naftne bušotine. Inače, u Libiji je posljednjih 20 godina i zaposlen je u nemačkoj kompaniji “Ferostal”, koja se bavi održavanjem naftnih cijevi i postrojenja, a u ekipi je jedini Srbin.

Kako je moglo da se čuje, on, kao i ostali zaposleni, dobio je garancije da će biti bezbijedan, tim prije što je obezbjeđenje oko naftnih polja.

Prije pet godina, firma je evakuisala svoje radnike iz zona sukoba, a otmica se odigrala u mirnom dijelu zemlje, zbog čega se i pretpostavlja da je izvršena kako bi se tražio otkup.

Tomić, čija porodica živi u selu Brasina kod Malog Zvornika, do prije tri nedjelje je bio u Srbiji, a planirao je da se vrati u julu kako bi sa suprugom i dvojicom maloljetnih sinova otišao na zajednički odmor.

Posljednji se sa njim, dan prije otmice, čuo prijatelj koji takođe živi i radi u Libiji. O nemilom događaju, Tomićevu porodicu obavijestili su nadležni iz kompanije “Ferostal”.

(Novosti)