Vijesti 15.11.2019.

Oslobođen prvi optuženi za terorizam u Republici Srpskoj

Okružni sud Banjaluka danas je oslobodio Milana Macuru (34), prvog optuženoga za terorizam u Republici Srpskoj.

Optužnica  Republičkog tužilaštva RS teretila ga je za krivično djelo terorizam.

Prvostepenom presudom banjalučkog suda iz oktobra prošle godine Macura je nepravosnažno osuđen na godinu dana uslovne kazne, kada je istaknuto i da ima tri godine provjere, odnosno da u trogodišnjem periodu ne smije ponoviti krivično djelo.

Međutim, Vrhovni sud RS je ukino presudu i postupak vratio na novo suđenje.

Optužnicu protiv njega je podiglo Posebno odjeljenje za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala RS jer je 8. decembra 2016. godine sa svog profila na Instagramu “uputio prijetnju terorističkim napadom” sa 150 kilograma eksploziva C4 u centru Banjaluke u vrijeme održavanja manifestacije „Zimzograd“.

U spornoj poruci iz 2016. godine, Macura je napisao:

“Volio bih da se ova moja molba shvati jako ozbiljno. Cijenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte, bombi, minobacača, kalašnjikova itd. a i nije da ih nema, imali korist od sljedećeg. Odgovorno tvrdim da sam prvoklasan materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primjeru Zimzograda. Bez problema mogu natovariti na sebe 150 kilograma C4, bez da iko posumnja, a kada postignem potrebno ubrzanje, niko me ne zaustavlja. Vjerujem da sa tom količinom mogu obuhvatiti prečnik Brko – Royal Plaza, umro sam presretan. A zašto to radim?! Riječima pjesnika: moja žrtva u odnosu na dobrobit naroda. Zahvaljivaćete mi se za cca 20 godina. Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakija. Primitivizma bl. gazda, droljetina i svih ostalih piz…. Po meni će se zvati škole, ustanove, javna dobra. Djeci ćete davati moja imena i terati ih da dižu sirov čelik. O meni će se učiti, pričati bajke”.

– Ne može se sa sigurnošću utvrditi postupanje sa ciljem i namjerom. Usljed nedostatka dokaza, sud je donio oslobađajuću presudu – kazala je sudija Snježana Kudrić.

(mondo.ba)