Region 15.12.2022.

Osmani: Prisustvo srpske vojske na Kosovu* se završilo 1999. godine

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednica Kosova* Vjosa Osmani izjavila je da se prijetnja Srbije manifestuje i kroz “hegemonističku ideju” raspoređivanja vojnih trupa na Kosovu* i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobro zna da se prisustvo srpske vojske na Kosovu završilo 1999. godine.

Prema njenim rečima, situacija na sjeveru i dalje predstavlja izazov, a kako je dodala, „kriminalne bande u Severnoj Mitrovici koje finansira država Srbija suočiće se s pravdom“.

„Sjever Kosova* i dalje predstavlja izazov zbog teritorijalnih pretenzija koje Srbija ima prema Kosovu, a koje iskazuje kroz finansiranje i podršku kriminalnih struktura. Bande ne vole sprovođenje zakona u zemlji. Oni će se suočiti s pravdom zbog zastrašivanja građana. Svi smo svjedoci stalne prijetnje Srbije Kosovu*. Ova pretnja se manifestovala kroz hegemonističku ideju raspoređivanja vojnih trupa na Kosovu*. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobro zna da se prisustvo srpske vojske na Kosovu završilo 1999. godine“, rekla je ona.

Kako je navela, Beograd treba jasno da shvati „da je Kosovo* država i da će to uvijek ostati“ i da dijalog treba da se fokusira na međusobno priznavanje.

„Nezavisnost naše države građena je krvlju i temelji države su jači nego što neki misle. Naš cilj je NATO. Naša spoljna politika služi interesima naše zemlje u cjelini“, rekla je Osmani.

(N.S)

Oznake: Vjosa Osmani