Politika 04.01.2023.

Osmanović: Delegati iz SNSD-a iznijeli samo političke, ne i pravne argumente

ČITANJE: 2 minute

-Dvotrećinskom većinom donijeli smo odluku da je Zakon o nepokretnoj imovini koji je NSRS usvojila zakon koji iziskuje pokretanje  vitalnog nacionalnog interesa. Vijeće naroda RS će o tome raspravljati 24.januara. Ako Vijeće naroda ne ospori Zakon, formira se zajednička Komisija, koja ako se ne usaglasi onda znamo da to ide pred Ustavni sud RS, izjavio je Adil Osmanović, delegat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS nakon današnje sjednice Kluba Bošnjaka.

On je istakao da su delegati koji dolaze iz SNSD-a pokušali iznijeti svoje argumente, za koje navodi da su bili više političke nego pravne prirode.

-Mi smo pokazali da od osam pet delegata jeste dvije trećine. Ne znači da će uvijek biti ovakvo glasanje. Kada procijenimo da se treba kretati u ovom pravcu, pokretaćemo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Ovdje su ugrožena pitanja i bošnjačkog i srpskog i hrvatskog naroda, ali i iz reda ostalih u ovom entitetu, jer je titular državne imovine jedino BiH, to pitanje treba riješiti PSBiH, kako je istakao Ustavni sud BiH, jer tako svaki konstitutivni narod ima pravo u punom kapacitetu koristiti državnu imovinu, kategoričan je Osmanović.

Delegat u Klubu Bošnjaka Srebrenka Golić nakon sjednice izjavila je da Zakon o nepokretnoj imovini ne ugrožava vitalni nacionalni interes nijednog naroda, već je riječ o imovini koja služi za funkcionisanje javne vlasti.

Pitali smo Osmanovića, koji je i potpredsjednik SDA, kako komentariše odnose unutar osmorke, za koje je istakao da su očekivani, jer kako je naveo, previše je partija, a premalo pozicija za podijeliti.

-Bilo je neodgovorno i reći da će SNSD promijeniti svoju politiku i svoje izjave, što se vidi u ovom pitanju udara na Ustav BiH, ali je za očekivati i ne samo kada je u pitanju osmorka, očekivati je da probosanske stranke koje su dobile najviše podrške formiraju jednu snažnu koaliciju koja će dati odgovore prema politici SNSD-a i HDZ-a, rekao je Osmanović.

Z.M

Oznake: Adil Osmanović