Politika 03.12.2021.

OSMANOVIĆ: Očekivali smo da Ustavni sud BiH donese privremenu mjeru zabrane gradnje HE Buk Bijela

ČITANJE: 1 minuta

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odložio je do januara odlučivanje o privremenoj mjeri obustave gradnje hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini.

“Očekivali smo da će Ustavni sud Bosne i Hercegovine donijeti privremenu mjeru zabrane gradnje hidroelektrane Buk Bijela na rijeci na Drini jer se bojimo da se ne pristupi s radovima kao da se ništa ne dešava, a pokrenuti su sporovi”, kazao je Adil Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, komentirajući odluke Ustavnog suda u predmetu spora zbog gradnje hidroelektrana na Drini.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odložio je do januara odlučivanje o privremenoj mjeri obustave gradnje hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini. Radi se o sporu između Bosne i Hercegovine i bh. entiteta Republika Srpska koji je nastao zbog dodjele koncesija za hidroelektrane na Drini mimo države Bosne i Hercegovine.

Upravo je Osmanović jedan od 24 zastupnika koji su se zapravo obratili Ustavnom sudu.

Kada je prvi put odlučivao o ovom predmetu, Ustavni sud BiH je zadužio Komisiju za koncesije da donese rješenje u roku od tri mjeseca. Komisija to nije uspjela. Potom je Ustavni sud BiH jučer odlučio produžiti rok Komisiji za koncesije Bosne i Hercegovine, ovoga puta za šest mjeseci.

“Nemamo ništa protiv da se prolongira, ali je problem što ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac (SNSD), u čijoj je nadležnosti Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine, opstruira postupak njenog imenovanja”, dodao je Osmanović.

Naglasio je da bi bilo bolje da je Ustavni sud BiH donio odluku o privremenoj mjeri, piše Faktor.ba.

(SB)

Oznake: Adil Osmanović