Politika 29.04.2021.

OSMANOVIĆ: SDA nije zadovoljna Savjetom ministara, moguć daleko brži i efikasniji rad

ČITANJE: 3 minute

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Adil Osmanović izjavio je da nisu zadovoljni radom Vijeća ministara BiH u kapacitetu u kojem su se do sada stvari odvijale te da traži daleko brži i efikasniji rad predsjedavajućeg Zorana Tegeltije.

Podsjetio je da je na sjednici Predstavničkog doma PSBiH koja je održana 11. januara bilo pokrenuto glasanje o povjerenju Vijeća ministara BiH od istih osam poslanika koji su danas na sjednici pokrenuli pitanje interpelacije, prenosi Klix.

“Tada smo kazali da očekujemo do polovine ove godine Vijeće ministara BiH predloži izmjene zakona koje je pred nas stavila Evropska komisija. Danas imamo izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH i očekujemo uskoro prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa, izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i vidjet ćemo kako se stvari odvijaju u vezi izmjena Izbornog zakona”, kazao je Osmanović.

Smatra da ima malo pomaka i da Klub SDA stalno insistira da se ti zakoni nađu na sjednici, a ukoliko se to ne desi, tvrdi Osmanović, polovinom godine neće biti nikakvih argumenata da se brani Vijeće ministara BiH.

Govoreći o efikasnosti rada Vijeća ministara, Osmanović je kazao da je osnovni problem opstrukcija političke prirode.

“Predsjedavajući Vijeća ministara i ministri iz SNSD-a vrlo dobro i kvalitetno mogu raditi svoj posao, ali politika im ne da, jer žele da Vijeće ministara BiH uspori rad. To nije dobro i stvari se moraju rješavati”, kazao je Osmanović.

Osmanović je mišljenja da niko u bh. politici nije izjavio niti da će izjaviti da je bilo koji narod genocidan.

“Izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića se odnosi na one koji su presuđeni zločinci pred međunarodnim i domaćim sudovima i takvim ljudima se ne može dozvoliti da vode određene institucije u Republici Srpskoj. Nikako se ne može desiti da se izjava o ‘genocidašima’ poveže s nekim narodom”, istakao je.

Smatra da se ta izjava odnosi na njegovu spremnost da brani BiH što je i ustavna obaveza svakog građanina u BiH.

Govoreći o budžetskim uštedama koje predlažu poslanici, naglasio je da će Klub poslanika SDA uvijek podržavali bilo kakve uštede, kao što su plate ili paušali te da niko od poslanika SDA neće biti protiv toga.

Osvrnuo se i na ovosedmično istupanje načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića iz SDA, Osmanović je kazao da je on vrijedno radio posao.

“Došlo je do nesporazuma i političkog sukoba ko će biti predsjednik Kantonalnog odbora Sarajevo. On je izgubio na izbornima i nije mogao da se s tim nosi”, stava je Osmanović.

Sličnog mišljenja je i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović (HDZ), koji tvrdi da je nije prvi put da opozicioni poslanici pokušavaju smijeniti Vijeće ministara BiH.

“Ne mogu tvrditi da je Vijeće ministara BiH zadovoljilo sve potrebe trenutka i zbilje u BiH, ali po ko zna koji put tražiti smjenu ministara je neozbiljno”, istakao je.

Smatra da od opozicije, a ponekad i pozicije, dolaze zahtjevi da Vijeće ministara radi protuustavne radnje.

“Puno je toga što se traži od Vijeća ministara BiH što nije u njihovoj ingerenciji. Niti oni mogu reagirati po tom osnovu. Da li je ono dovoljno iskoristilo kapacitete koje i ima, mislim da nije, ali su okolnosti drugačije”, istakao je Lovrinović.

Naglasio je da je kasnilo i formiranje parlamentarne većine BiH čime je oduzeto vrijeme aktuelnom sazivu Vijeća ministara te tvrdi da je puno toga uticalo na njihov način rada.

“Ni parlamentarna većina u PSBiH ne funkcionira kako treba, ne možete to ni očekivati ni od Vijeća ministara BiH. Pozivam sve da poštuju ustavno uređenje, a ne da se inicijativama izmjeni Ustav”, kazao je Lovrinović.

(SB)

Oznake: SDA