Politika 13.09.2021.

Osmica se brani sa slobode

ČITANJE: 2 minute

U Sudu BiH u petak je održano ročište Osmanu Mehmedagiću Osmici, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), prema prijedlogu Tužilaštva BiH o opozivu mjere zabrane i određivanju jednomjesečnog pritvora.

Odluke Suda BiH o tome hoće li Mehmedagić biti vraćen u pritvor donesena je danas. Kako saznaje portal “Avaza”, žalba Tužilaštva BiH je odbijena i Osmica će se u ovom predmetu braniti sa slobode.

I u ovom predmetu je sutkinja Suda BiH Tatjana Kosović, piše Avaz.

Državni tužilac Oleg Čavka kazao je krajem sedmice da su prema podacima Granične policije BiH, Osman Mehmedagić i Asim Sarajlić 21. jula zajedno otputovali avionom u Antaliju. Prema mjerama zabrane, osumnjičeni se ne smije svjedoku približavati na udaljenosti manjoj od 50 metara.

U Antaliji su bili deset dana i istim letom su se vratili. Sarajlić je svjedok u istrazi koja se vodi protiv Mehmedagića zbog zloupotrebe položaja i krivotvorenja službene isprave.

On je naveo da je Tužilaštvo zatražilo daljnje provjere i da je od Granične policije BiH dobilo podatke da su Mehmedagić i njegova supruga, samo pet dana nakon određivanja mjera, otputovali u Antaliju sa Sarajlićem.

– U Antaliji su bili deset dana. Istim letom su otputovali i vratili se. Avion kojim su išli dug je 37 metara. Granični prijelaz su prešli u razmaku od jedne minute – obrazložio je Čavka, dodajući da ni o svadbi ni o putovanju Mehmedagić nije obavijestio Tužilaštvo BiH iako je to navedeno u mjerama zabrane.

No, u rješenju, kako je napisala Kosović, utvrđeno je da Mehmedagić nije prekšrio mjere zabrane.

Istaknuto je da Sarajlić u Tužilaštvu BiH, kada nije saslušan na okolnosti izvršenja krivičnih dijela zloupotrebe položaja i krivotvorenja službenih isprava, piše Avaz.

Kosović je u rješenju navela da je Sud BiH utvrdio da ne postoji osnovana sumnja u odnosu na Mehmedagića, kada je u pitanju pranje novca, tako da Sarajlić ostvarujući kontakt s Sarajlićem nije mogao izvršiti neželjeni uticaj na krivični postupak.

Tužilaštvo je zatražilo opoziv mjera nakon što je na svadbi kćerke Bakira Izetbegovića, a na fotografijama, koje su objavili mediji vidjelo zajedno Osmicu i Sarajlića. Provjerama je zatim utvrđeno da su zajedno putovali i u Antaliju.

(A.M.)