Magazin 21.11.2017.

Osmijeh jači od teške bolesti: Najhrabrija Banjalučanka proslavila 24. rođendan

ČITANJE: 3 minute

„Draga naša Miki, s razlogom si došla na ovaj svet na današnji dan i od tada ga menjaš na bolje. Sa svojih 24 godine stvorila si orbitu koja potiče i privlači sve što je dobro… Srećan ti rođendan, dušo naša mila!“

Ovim dirljivim riječima mama Snježana Gajić je čestitala rođendan svojoj ćerki Milani – Miki Gajić, koja se od 2007. bori sa okrutnom i još uvijek neizlječivom Laforinom bolešću, iščekujući spasonosni lek, koji bi trebalo da stigne početkom iduće godine.

Naučnici privode kraju pripreme za proizvodnju ovog lijeka, a u istraživanjima su uspeli upravo zahvaljujući porodici Gajić, koja je prikupila više od milion maraka donacija. Ovim novcem oni su podržali kanadski istraživački tim, na čelu sa profesorom Beržom Minasijanom, a od svoje misije Vitomir i Snježana Gajić nisu odustali ni 2014, kada je od Lafore preminula njihova starija kćerka Tatjana Taca.

– Naša Miki je uvijek spremna da pokloni osmeh, mada joj je sve teže. Molimo Boga da izdrži dok ne stigne lijek – kaže mama Snježana za “EuroBlic”.

U domu Gajićevih nema velikog slavlja, jer je se svi trude da Milani, koja ne može da se kreće, niti da samostalno diše i izbacuje sekret, koliko je moguće olakšaju život.

Zato će, objašnjava mama, posjete rođaka i drugara biti tako raspoređene da što manje opterećuju slavljenicu. Poštujući njenu potrebu za mirom, na stotine prijatelja i podržavalaca Milani su poslali čestitke preko društvenih mreža, a lijepe želje na srpskom, engleskom, španskom i francuskom jeziku stižu i elektronskom poštom.

Među onima koji su je ipak posjetili je njena vršnjakinja Gordana Milaković.

– Mom najdražem i najačem osmijehu koji je tu uprkos svim patnjama, srećan 24. rođendan! Svi imamo jednu želju i nju ćemo ispuniti do sledećeg rođendana, a to je pobijediti Laforu – poručila je Gordana.

O sudbini sestara Gajić i borbi ove porodice za spas “Lafora dece” Denis Bojić je snimio dokumentarni film „Lica Lafore“, koji je već obišao brojne festivale i izazvao pažnju širom sveta.

Srećna porodica

Tatjani i Milani Gajić, do tada savršeno zdravim tinejdžerkama, u proljeće 2007. otkrivena je Laforina bolest, neizlječivo progresivno neurološko oboljenje, koje neumitno vodi ka gubitku intelektualnih i tjelesnih sposobnosti i fatalnom ishodu.

Uz teške patnje “Lafora djeca” mogu da požive maksimalno desetak godina. Taca i Miki su do tog trenutka rasle kao savršeno zdrave, aktivne i uspješne djevojčice, uz tatu Vitomira, uspješnog advokata, i mamu Snježanu, doktorku pedijatricu, koja je imala svoju privatnu ordinaciju.

Da su rođene u zaista skladnoj i srećnoj porodici, punoj ljubavi, svjedoči i riješenost njihovih roditelja da se, uprkos tragičnoj sudbini, bore za spas sve Lafora djece svijeta.

(EuroBlic)