Svijet 13.10.2022.

OSMIJESI I RUKOVANJA: Ruski i američki vojnici se sreli, pozdravili i fotografisali u Siriji

ČITANJE: 2 minute

Vojnici Rusije i SAD, na istom mjestu, uz osmijehe i rukovanje. Djeluje nezamislivo, ali je upravo takva slika zabilježena u blizini grada Al-Katanija, na sjeveru Sirije.

Kako je prenio AFP, ovaj susret desio se 8. oktobra, a pored zajedničkog fotografisanja, agencija je izvijestila da su neki vojnici “čak razmijenili male zakrpe koje su nosili na uniformama kao uspomene na susret”.

Kako prenosi Biznis insajder, prošle nedjelje, dvije vojske tako su ponovile epizodu ​​iz 2020. godine, ali, umjesto neprijateljske interakcije između dvije nuklearne sile, rezultat su ovog puta bili osmijesi, rukovanje i grupne fotografije.

Na nekim od fotografija, koje je napravio dopisnik novinske službe AFP, prikazana su ruska vozila sa istom oznakom “Z” koja se vidi na onima koja su krenula u vojnu akciju u Ukrajini.

Naime, SAD i Rusija podržavaju različite strane u Siriji. Kremlj podržava sirijskog predsjednika Bašara el Asada, dok Vašington pruža podršku miliciji koju predvode Kurdi koja se žestoko borila protiv Islamske države.

SAD i Rusija su se ranije oslanjale na linije dekonfliktnosti kako bi spriječile eskalaciju tenzija.

Ruski vojnici, koji podržavaju Asadove ciljeve od 2015, razmestili su se na sjeveroistoku Sirije 2019. godine na zahtjev i sirijske vlade i američkih kurdskih saveznika nakon Trampove odluke da povuče američke trupe iz područja u kojem su operisale od 2014. godine. Turska smatra sirijske kurdske snage bezbjednosnom prijetnjom, ukazujući na njihove veze sa separatistima.

Danas je nekoliko stotina američkih vojnika ostalo u sjeveroistočnoj Siriji, a Vašington i Moskva sprovode patrole kako bi obeshrabrili svaki dalji napad Turske, članice NATO-a i ruskog partnera, prenosi Biznis insajder.

Prije dvije godine, kada su se američke i ruske patrole susrele u sjeveroistočnoj Siriji, desio se pad oklopnog vozila u kojoj su povrijeđena četiri američka vojnika, a Trampova administracija je Ruse nazvala “neprofesionalcima”.

(SB)

Oznake: Sirija