Biznis 01.05.2016.

Osmislite savršenu kuhinju pomoću programa za virtualnu stvarnost

ČITANJE: 2 minute
savrsena kuhina
Kupci će u bliskoj budućnosti moći doživjeti kako izgleda njihova nova kuhinja u prostoru i prije nego što su je kupili. Aplikacija za dizajniranje kuhinja u virtualnoj stvarnosti IKEA VR Iskustvo (IKEA VR Experience) od sada je dostupna na Steam platformi za distribuciju komputerskih igara kompanije Valve.

Koristi se uz pomoć HTC Vive-a, vodećeg sistema za virtualnu stvarnost. Aplikacija je dio IKEA pilot programa kojim tvrtka potrošačima želi olakšati izbor i predstaviti ponudu bez povećanja negativnog uticaja na okolinu.

ikea-htc Change (NT-C)

Posljednjih godina IKEA je istraživala nove tehnologije kako bi poboljšala ponudu i pružila više mogućnosti svojim kupcima u kreiranju i kupovini proizvoda iz ovog poznatog lanca. IKEA je isprobala niz digitalnih alata i shvatila da je jedno od rješenja za ozbiljan iskorak u tom smjeru – virtualna stvarnost.

IKEA VR Experience je najbolji način da se kupcima pokaže željena kuhinja u stvarnoj veličini, uz mogućnost da sami osmisle dizajn i u virtualnoj stvarnosti prošetaju kroz svoju kuhinju prije nego što je ugrade u svoj dom.

ikea-htc 3

“Virtualna stvarnost brzo se razvija i za pet do deset godina biće sastavni dio života ljudi. Vidimo da će virtualna stvarnost u budućnosti igrati važnu ulogu kod potrošača prilikom donošenja odluke o kupovini. Na primjer, virtualna stvarnost će omogućiti potrošačima da isprobaju niz opcija za uređenje doma prije no što se odluče za kupovinu pojedinog komada namještaja”, pojašnjava Jesper Brodin, izvršni direktor IKEA Grupe.

ikea-htc 4

Jedna od mogućnosti IKEA VR Iskustva je promjena boje ormarića i ladica moguća jednim klikom. Kupcima s malom djecom biće zanimljiva mogućnost da se unutar virtualne stvarnosti umanje na visinu djeteta (100 cm) te krenu u „istraživanje“. Kupac korištenjem virtualne stvarnosti može „narasti“ i na visinu od 195 centimetara. Te značajke su izrazito korisne iz sigurnosne perspektive jer pomažu otkrivanje skrivenih opasnosti za malu djecu, ali i one nešto više članove kućanstva.

“IKEA VR iskustvo vidimo i kao priliku za saradnju s ljudima širom svijeta. Nadamo se da će korisnici dati doprinos našem razvoju virtualne stvarnosti svojim idejama kako koristiti virtualnu stvarnost i kako poboljšati virtualnu kuhinju”, kaže Martin Enthed, IT menadžer u IKEA komunikacijama, agencije zaduženu za komunikaciju unutar IKEA Grupe.

Aplikacija je napravljena u suradnji s programerima francuske kompanije Allegorithmic, koristeći Unreal Engine 4 kompanije Epic Games. Razvijena je za HTC Vive – vodeći i nagrađivani sistem virtualne stvarnosti osmišljen od strane HTC-a, globalnog inovatora u području pametnih mobilnih uređaja i tehnologije te Valve-a, vodeće tvrtke u području razvoja i distribucije kompjuterskih igara.

Aplikacija IKEA VR Iskustvo kontinuirano će se usavršavati sve do avgusta ove godine kada će i završiti ovaj pilot program.

(Teklic.hr)