Magazin 22.11.2015.

Osmogodišnji dječak riješio problem nestalih aviona?

ČITANJE: 1 minuta
Bendzamin
Bendžamin iz Ogdena u Juti jedne večeri gledao je dokumentarac o nestalim avionima i upravo tada mu je sinula sjajna ideja. Nacrtao je ono što je zamislio i poslao psimo direktoru aviokompanije Delta zaduženom za sigurnost, kojem se ideja više nego svidjela.

Ništa od ovoga možda ne bi bilo čudno, da nije u pitanju osmogodišnji dječak. Bendžaminovi roditelji su piloti, a mališana više nego zanimaju avioni. Njegove roditelje nije iznenadila njegova ideja. Dječak je sam smislio sistem neonskih narandžastih balona koji bi, u slučaju pada aviona u more, označili mjesto nesreće.

Pismo

-Balon bi bio dovoljno lagan da lebdi u vazduhu, ali bi bio izrađen od jače gume kako bi izdržao pritisak- objasnio je Bendžamin u pismu koje su roditelji poslali u Deltu. Nekoliko nedjelja kasnije stigao je i odgovor.

-Sarađujem sa mnogo stručnjaka, a naročito po pitanju pronalaženja aviona. Moram da ti kažem da mnogi od njih razmišljaju o rješenju sličnom tvom. Svakako ću im pokazati tvoj nacrt- napisao je direktor Delte Džon Lafter.

Uz odgovor koji je dječaka oduševio, Lafter mu je poslao i paket sa modelima aviona i drugih sitnica.

Kako je objasnila Bendžaminova majka Laura, bio je oduševljen kada je stigao odgovor sa poklonima.

(B92, Banjaluka.net)