Politika 29.11.2022.

“Osmorka” i HDZ BiH potpisali koalicioni sporazum: “Neka nam je sa srećom”

ČITANJE: 1 minuta

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je zvanično potpisan koalicioni sporazum i između HDZ-a BiH i stranaka koje su okupljene oko “osmorke”, a koju čine SDP, SBiH, BHI-FK, NiP, NS, ZnG i NES, piše N1.

Prilikom potpisivanja, Dragan Čović je kratko prokomentarisao: “Neka nam je sa srećom!”

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četvorogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno temelj buduće koalicije sa drugim strankama.

Dokument sadrži smjernice, načela i ciljeve programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022-2026. godine.

Riječ je o dokumentu naziva “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022 – 2026. godine”, a na njega će potpis staviti lideri HDZ-a i SDP-a, Dragan Čović i Nermin Nikšić, dok ostali članovi “osmorke”, prema dogovoru, neće dodavati svoj potpis.

Inače je ovaj sporazum trebalo da bude potpisan 25. novembra, međutim, to je prolongirano na četiri dana, a u međuvremenu su radne grupe “osmorke” i HDZ-a radile na njegovom dorađivanju i “utezanju”.

Važno je istaći da ovaj sporazum podrazumijeva osnovu za koaliciju “osmorke” i HDZ-a te da će narednih dana prenijeti i na državni nivo sa SNSD-om što, automatski, nakon dugo godina na vlasti SDA prelazi u opozicione klupe.

Ranije su na novinarska pitanja odgovarali Nermin Nikšić i Elmedin Konaković te su se usaglasili da je formiranje, tačnije, prijedlog vlasti moguć bez HDZ-a i SNSD-a matematički, ali da je to besmisleno te da ne bi bilo tehnički kmoguće kroz Domove naroda.