Politika 05.01.2023.

“OSMORKA” IPAK “ŠESTORKA”: Stranke Efendića i Ogreševića neće u vlast na nivou BiH

ČITANJE: 2 minute

NES i Stranka za BiH neće biti dio vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević kazao je nakon današnjeg sastanka stranaka osmorke i SNSD-a da su njegova stranka i Stranka za BiH tražili da SNSD povuče sporni Zakon o nepokretnoj imovini RS.

Ogrešević je, nakon što su sastanak napustili predstavnici NES-a i SBiH, kazao da te stranke više neće učestovati u radu “osmorke” na državnom nivou.

“SBiH i NES neće biti većina na državnom nivou. U svim dubinskim aspektima problem je bio u komunikaciji i nije bilo dovoljno informacija. Mi smo pitanje državne imovine problematizirali”, kazao je Ogrešević.

Mišljenja je da su dvije stranke trebale imati četiri ministarstva i rukovodeće pozicije na državnom nivou.

Postoji želja svih aktera u procesu formiranja vlasti na državnom nivou da se odblokira rad institucija, izjavio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka s liderima osmorke u Doboju.

Dodik je takođe poručio da Denis Šulić neće biti kandidat za ministra u Savjetu ministara BiH.

“Zahvalan sam Šuliću što je shvatio da špekulacije mogu biti prepreka i dogovorili smo se da prihvatimo njegovo mišljenje. Što se nas tiče, ali i osmorke, oni razumiju da je to hibridni problem koji je izmislila SDA koja je željela problematizovati njegovo imenovanje”, rekao je Dodik.

Naglasio je kako će umjesto Šulića, SNSD na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice postaviti nekoga iz reda ostalih.

“Da ne bi bio on taj koji će se potrošiti, predložićemo nekoga iz reda ostalih za to mjesto, u narednom periodu. Stvar je u tome da se deblokira način odlučivanja o važnim temama. Mi želimo da deblokiramo odlučivanje na Savjetu ministara. Važno je za sve ljude u BiH da se deblokiraju procesi”, poručio je Dodik, prenose Nezavisne.

(SB)

Oznake: Osmorka