Politika 11.01.2023.

“OSMORKA” POTVRDILA: Hurtiću resor ljudskih prava u Savjetu ministara BiH

ČITANJE: 2 minute

Na sastanku predstavnika političkih partija koje čine tzv. “osmorku” sa predstavnicima Pokreta za državu dogovoren je ulazak Pokreta za državu u Savjet ministara, a Sevlid Hurtić biće kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Na pitanje novinara ko će biti novi ministar turizma i trgovine, Hurtić je rekao da se on ne odlučuje ko će doći na mjesto ministra u ovom ministarstvu.

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković je rekao da se “osmorka” i koalicione partije okupljene oko SNSD-a iz Srpske neće nikada složiti oko obilježavanja određenih datuma, ali da će se oko bitnih pitanja za građane oba entitetza slagati u budućnosti.

Sastanku su prisustvovali osim Hurtića i Konakovića prisustvovati Aljoša Čampara, bivši kadar SDA, a novi član stranke Narod i pravda, Nerin Dizdar iz Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, kao predstavnici Osmorke, a sa druge strane Sevlid Hurtić, osnivač stranke BH Zeleni i dio Pokreta za državu u Srpskoj, Saša Grbić, član predsjedništva SDP-a i Mirsad Duratović iz Pokreta za državu, prenosi RTRS.

Konaković šef diplomatije

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković potvrdio je danas informaciju da je kandidat za ministra vanjskih poslova BiH.

“Predložen sam za tu funkciju, ta procedura je krenula”, rekao je Konaković danas u Parlamentu FBiH.

Podsjetimo da je predsjednik Naše stranke Edin Forto kandidat za državnog ministra prometa i komunikacija. Kandidat za ministra odbrane je Zukan Helez iz SDP-a.

SNSD i SDP su danas usaglasili stavove oko pozicije ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH predloživši da tu poziciju zauzme Sevlid Hurtić iz stranke Bosanskohercegovački Zeleni, koja je na izborima bila dio “Pokreta za državu”.

Kandidati SNSD-a od ranije su poznati. Ministar finansija BiH bit će Zoran Tegeltija, a na poziciji ministra vanjske trgovine i ekonomskih BiH odnosa ostaje Staša Košarac. Nenad Nešić bi se mogao naći u fotelji ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Što se ministara iz reda hrvatskog naroda tiče, mostarski advokat Davor Bunoza iz HDZ-a je kandidat za ministra pravde BiH, dok je kandidatkinja za ministricu civilnih poslova Dubravka Bošnjak, aktuelna zamjenica direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH, također iz HDZ-a BiH.

Predsjedavajuća će biti Borjana Krišto (HDZ), prenosi Klix.

(SB)