Magazin 09.09.2021.

OSNIVAČKA SKUPŠTINA: Formirana Asocijacija banjalučkih kulturno-umjetničkih društava

ČITANJE: 1 minuta

U Banjaluci je u srijedu održana osnivačka skupština Asocijacije banjalučkih kulturno-umjetničkih društava i ansambala narodnih igara i pjesama ABKUD.

Jedan od glavnih ciljeva udruženja je poboljšanje statusa kulturno-umjetničkog amaterizma, koji je vremenom došao na same margine, uprkos činjenici da pripadnici te oblasti već decenijama predstavljaju najbolje ambasadore kulture, tradicije Banjaluke i i Republike Srpske, prenosi Glas Srpske.

– Sama ideja o formiranju ABKUD-a je nastala početkom 2020. godine u kojoj su određeni oblici saradnje osnivača praktično provođeni, dok je jučerašnjom Osnivačkom skupštinom započeo i formalno-pravni dio zvanične registracije koja će omogućiti konkretnije djelovanje i još bolju saradnju – saopšteno je nakon Osnivačke skupštine.

Na Skupštini su izabrani i organi Asocijacije koji će u naredne četiri godine dati svoj maksimalan doprinos da se postavljeni ciljevi i zadaci ostvare u što većem obimu, nakon čega će reprezentativna kulturno-umjetnička društva odnosno ansambli narodnih igara i pjesama vratiti status koji im pripada kao udruženjima građana koja zajedno okupljaju preko 3.000 aktivnih članova.

– Ovo je istorijski trenutak za kulturno-umjetnički amaterizam grada Banjaluke, kojim će vodeće članice pokazati zajedničku ljepotu i snagu tradicije, kulture i narodnih običaja, kao i značaj ove djelatnosti u formiranju i odrastanju djece i omladine.

Ovim oblikom saradnje proširuju se i turistički kapaciteti i ponuda našeg Grada, ali se otvara i mogućnost proširenja kulturnog sadržaja, kaže se u saopštenju ABKUD-a.

Osnivači Asocijacije su ANIP „Masleša”, RKUD „Pelagić”, KUD „Čajavec”, KUD „Piskavica” i KUD „Sveti Sava”.

(SB)

Oznake: ABKUD