Politika 21.12.2018.

OSNIVAČKA SKUPŠTINA Sutra u Banjaluci biće formiran DEMOS, za predsjednika predložen Nedeljko Čubrilović

ČITANJE: 2 minute

Osnivačka skupština Demokratskog saveza /Demos/ biće održana sutra u Banjaluci, a za njenog predsjednika biće predložen Nedeljko Čubrilović, potvrdio je danas Srni član Inicijativnog odbora za osnivanje ove političke partije Boran Bosančić.

Bosančić je istakao da je sve spremno za osnivačku skupštinu na kojoj očekuju prisustvo oko 1.000 delegata iz cijele Srpske i goste iz drugih političkih partija.

“Na osnivačkoj skupštini biće donesena odluka o osnivanju nove političke partije, a potom birani predsjednik stranke, članovi glavnog odbora, statutarne komisije i nadzornog odbora. Na prvoj sjednici glavnog odbora biće birani ostali organi, odnosno zamjenik predsjednika, potpredsjednici i generalni sekretar”, rekao je Bosančić.

Prema njegovim riječima, u ovoj fazi biće birano 120 članova glavnog odbora, a statutom Demokratskog saveza predviđena je mogućnost kooptiranja određenog broja članova.

“Oni će biti kooptirani iz drugih opštinskih odbora gdje već pregovaramo o njihovom osnivanju i imamo povjerenike, a javljaju nam se čak i odbornici drugih stranaka”, kaže Bosančić.

Čubrilović je ranije izjavio da će osnova politike Demosa biti angažovanje na razvoju realnog sektora i društva koje će biti po mjeri naroda.

“Demos je stranka centra, desno orijentisana, nacionalno osviješćena, te će se tako i ponašati”, istakao je Čubrilović i podsjetio da je njihovo osnovno članstvo ono koje je bilo i u DNS-u i da to potvrđuju članovi Glavnog odbora, opštinski odbori i odbornici te stranke koji su im se priključili, ali da računaju i na rast podrške.

Demos će imati predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske s obzirom da je na toj poziciji Čubrilović, ministra u Vladi, tri poslanika u parlamentu Srpske i više od 70 odbornika u gradskim i opštinskim skupštinama.

Skupština počinje sutra u 12 časova u banjalučkoj dvorani “Obilićevo”.

(Srna)