Politika 17.05.2021.

OSNIVAČKI DOKUMENT: Bošnjačke stranke u RS formiraju “Pokret za državu”, cilj 10 poslanika

ČITANJE: 3 minute

Sutra će u Sarajevu biti održan veliki sastanak stranaka probosanske orijentacije, koje bi na izborima naredne godine mogle zajednički nastupiti u Republici Srpskoj pod nazivom “Pokret za državu”, koji će predstavljati treći politički blok u tom bh. entitetu.

Na susretu predstavnika 10 parlamentarnih stranaka, koji je inicirao SDP, bit će predstavljeni plan i ciljevi koji se žele ostvariti 2022. godine.

Portal Klix.ba je imao uvid u dokument tzv. “Pokreta za državu”, koji će sutra biti prezentovati predstavnicima partija koje bi mogle pod jednim okriljem tražiti što veći broj glasova stanovnika RS i dijaspore.

Ciljevi su: 70.000+ glasova, 8-10 poslanika u Narodnoj skupštini RS, dva zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH te potpredsjednici iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Kako je već najavljeno, stranke bi zajednički bez podjela trebale u narednom period raditi na jačanju bh. identiteta u RS i tako trajno postaviti bh. građanski blok kao faktor političke odluke u RS.

Također, treći politički blok u RS-u bi ciljao na smanjenje utjecaja politika koje djeluju protivno Ustavu BiH i snažno zastupao članstvo BiH u EU I NATO savezu, zatim djelovao u cilju zaštite građana BiH koji su se vratili u svoja prijeratna mjesta življenja, koja se danas nalaze u RS-u te se zalagao za jednak status svih građana koji žive u RS-u u smislu jezika, identiteta, prava na rad, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, obrazovanje…

Na pitanje kako do izbornog cilja, inicijatori ove ideje kažu da se to može postići kroz:

– zajednički nastup kroz “Pokret za državu”

– multietničku listu

– masovnu registraciju dijaspore

– projekt kao prioritet i sprečavanje uplitanja političkih sukoba centrala stranaka iz FBiH

– ozvaničiti projekt bar 12 mjeseci prije općih izbora

početi izborne aktivnosti na terenu 12 mjeseci prije izbora

Ukoliko se stranke usaglase i krenu u ovaj projekt, godinu prije datuma održavanja izbora bit će definisana imena za nosioce listi i pojedinačnih funkcija, a u tom trenutku će se započeti i kampanja na terenu pod zajedničkim nazivom i jednim subjektom.

Plan je i formiranje tima za dijasporu, kao i centralnog izbornog štaba i tima za realizaciju projekta. Interesantno, za ovaj plan organizatori kažu da je zaista “non paper” BiH.

“Ukoliko ima političke spremnosti, može postati ključ za oduzimanje moći retrogradnim političkim snagama koje rade protiv BiH, a u perspektivi može biti ključna stepenica ka konačnoj fazi promjena Ustava BiH pravljenja građanske države”, navedeno je.

Za realizaciju plana, navodi se, svi akteri će morati dati doprinos kroz iskrenu političku volju i odgovorne ljude, ali i odgovarajuće finansijske resurse i iskrenu namjeru multietničke i građanske BiH.

“Ovaj projekt je možda najdržavotvorniji projekt u ovom trenutku. Ko to shvata, istinski razumije ovu zemlju i želi joj dobro. Ko to ne shvata, nije iskren u svojim namjerama prema BiH.”

U izbornom ciklusu 2018. godine četiri probosanski orijentisane političke opcije (Zajedno za BiH, Proevropski blok, PDA i NBL) su osvojile više od 43 hiljade glasova za Narodnu skupštinu RS-a i ukupno četiri mandata (sva četiri Zajedno za BiH).

Iste godine samo jedan mandat iz RS-a dobijen je u Parlamentarnoj skupštini BiH (SDA), od 41 hiljade glasova koje su ukupno osvojile SDA, SDP, A-SDA i SBB.

Informacije radi, dvije godine kasnije (lokalni izbori 2020.) probosanski politički subjekti su osvojili blizu 52 hiljade glasova i ukupno 71 mandat.

Podsjećamo dolazak na sastanak u centralu SDP-a potvrdili su Stranka demokratske akcije (SDA), Narod i pravda (NiP), Savez za bolju budućnost (SBB), Naša stranka (NS), Demokratska fronta (DF), Stranka za BiH (SBiH), Narodni evropski savez (NES), Platforma za progres (PZP), Hrvatska stranka (HS), Pokret demokratske akcije (PDA) i Nezavisni blok (NB).

Novi, treći blok trebao bi biti rival na narednim općim izborima strankama okupljenim oko vladajućeg SNSD-a i drugom bloku koji je okupljen oko trenutne parlamentarne opozicije (SDS, PDP i DNS).

(SB)