Osnovana inžinjerska komora

srebrenka-golic
srebrenka-golic
Inženjerska komora Republike Srpske, koja je danas osnovana kao samostalna strukovna neprofitna organizacija, ima za cilj unapređenje uslova za obavljanje stručnih poslova u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, projektovanja, građenja objekata i drugih oblasti značajnih za planiranje i izgradnju.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da od Komore, poštujući etičke principe i visoke standarde struke, očekuju stručne preporuke prilikom donošenja propisa.

Ona kaže da očekuje i da Inženjerska komora sarađuje sa komorama u okruženju, da posebnu pažnju posveti stručnom i profesionalnom usavršavanju mladih kolega, te da podigne etičke principe u profesionalnoj djelatnosti jer Srpska ne smije trpjeti zbog nečijeg nemara i neprofesionalnosti.

Golićeva je naglasila da neće biti prenošenja nadležnosti sa Ministarstva na Komoru, te da polaganje stručnih ispita i izdavanje licenci za fizička i pravna lica ostaju u isključivoj nadležnosti Ministarstva.

Napominjući da Ministarstvo nije osnivač, već da samo vrši nadzor nad radom Komore, ona je rekla da finansiranje ove organizacije neće zavisiti od Vlade, već od članova Komore, ali nije isključila mogućnost davanja određenih inicijalnih sredstava za početak rada.

Predsjednik Inženjerske komore Republike Srpske Zoran Injac rekao je da će ova organizacija raditi na promociji standarda i vrijednosti inženjerske struke, ostvarivanju međunarodne saradnje, ali i na realizaciji određenih projekata.

On je naveo da su na osnivačkoj skupštini danas izabrani organi Komore, koju čine 43 delegata, predstavnici građevinske, mašinske, elektrotehničke, geodetske i arhitektonske struke.

Inženjerska komora Republike Srpske osnovana je u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i građenju.

(Agencije)

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.