Vijesti 27.11.2015.

Osnovana inžinjerska komora

ČITANJE: 1 minuta
srebrenka-golic
Inženjerska komora Republike Srpske, koja je danas osnovana kao samostalna strukovna neprofitna organizacija, ima za cilj unapređenje uslova za obavljanje stručnih poslova u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, projektovanja, građenja objekata i drugih oblasti značajnih za planiranje i izgradnju.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da od Komore, poštujući etičke principe i visoke standarde struke, očekuju stručne preporuke prilikom donošenja propisa.

Ona kaže da očekuje i da Inženjerska komora sarađuje sa komorama u okruženju, da posebnu pažnju posveti stručnom i profesionalnom usavršavanju mladih kolega, te da podigne etičke principe u profesionalnoj djelatnosti jer Srpska ne smije trpjeti zbog nečijeg nemara i neprofesionalnosti.

Golićeva je naglasila da neće biti prenošenja nadležnosti sa Ministarstva na Komoru, te da polaganje stručnih ispita i izdavanje licenci za fizička i pravna lica ostaju u isključivoj nadležnosti Ministarstva.

Napominjući da Ministarstvo nije osnivač, već da samo vrši nadzor nad radom Komore, ona je rekla da finansiranje ove organizacije neće zavisiti od Vlade, već od članova Komore, ali nije isključila mogućnost davanja određenih inicijalnih sredstava za početak rada.

Predsjednik Inženjerske komore Republike Srpske Zoran Injac rekao je da će ova organizacija raditi na promociji standarda i vrijednosti inženjerske struke, ostvarivanju međunarodne saradnje, ali i na realizaciji određenih projekata.

On je naveo da su na osnivačkoj skupštini danas izabrani organi Komore, koju čine 43 delegata, predstavnici građevinske, mašinske, elektrotehničke, geodetske i arhitektonske struke.

Inženjerska komora Republike Srpske osnovana je u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i građenju.

(Agencije)