Osnovana inžinjerska komora

srebrenka-golic
srebrenka-golic
Inženjerska komora Republike Srpske, koja je danas osnovana kao samostalna strukovna neprofitna organizacija, ima za cilj unapređenje uslova za obavljanje stručnih poslova u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, projektovanja, građenja objekata i drugih oblasti značajnih za planiranje i izgradnju.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da od Komore, poštujući etičke principe i visoke standarde struke, očekuju stručne preporuke prilikom donošenja propisa.

Ona kaže da očekuje i da Inženjerska komora sarađuje sa komorama u okruženju, da posebnu pažnju posveti stručnom i profesionalnom usavršavanju mladih kolega, te da podigne etičke principe u profesionalnoj djelatnosti jer Srpska ne smije trpjeti zbog nečijeg nemara i neprofesionalnosti.

Golićeva je naglasila da neće biti prenošenja nadležnosti sa Ministarstva na Komoru, te da polaganje stručnih ispita i izdavanje licenci za fizička i pravna lica ostaju u isključivoj nadležnosti Ministarstva.

Napominjući da Ministarstvo nije osnivač, već da samo vrši nadzor nad radom Komore, ona je rekla da finansiranje ove organizacije neće zavisiti od Vlade, već od članova Komore, ali nije isključila mogućnost davanja određenih inicijalnih sredstava za početak rada.

Predsjednik Inženjerske komore Republike Srpske Zoran Injac rekao je da će ova organizacija raditi na promociji standarda i vrijednosti inženjerske struke, ostvarivanju međunarodne saradnje, ali i na realizaciji određenih projekata.

On je naveo da su na osnivačkoj skupštini danas izabrani organi Komore, koju čine 43 delegata, predstavnici građevinske, mašinske, elektrotehničke, geodetske i arhitektonske struke.

Inženjerska komora Republike Srpske osnovana je u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i građenju.

(Agencije)

RADONČIĆ: Moj i Novalićev slučaj se ne mogu porediti

Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, rekao je da se slučaj Fadila Novalića i njegovo hapšenje ne mogu porediti, da su skroz različiti. “Ja sam prošao jednu nevjerovatnu harangu, mene ne samo da su uhapsili ni krivog ni dužnog, to su uradili s dugim cijevima. Došlo je 50 specijalaca,

TRAMP: Danas prekidamo naše odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom

Predsjednik SAD-a, Donald Tramp, poručio je danas da SAD prekidaju odnos sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, poručujući da SZO nije dobro odgovorila na pandemiju virusa korona. Takođe je poručio da će SAD sankcionisati kineske zvaničnike odgovorne za potkopavanje autonomije Hong Konta. (ATV)

Novalić negirao sve optužbe

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine koji je u petak naveče predat u nadležnost Tužilaštva BiH, negirao je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret tokom ispitivanja, nezvanično javljaju federalni mediji. Podsjetimo, Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik kompanije “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić, u četvrtak su saslušani

Na “jutjub” kanalu 27 ratnih i poratnih dokumentaraca “Srna filma”

Kinoteka Republike Srpske otvorila je svoj “jutjub” kanal na kojem je moguće pogledati 27 dokumentarnih filmova, kako bi široj publici bila približena filmska produkcija Republike Srpske koja se u okviru “Srna filma” realizovala u ratnom i poratnom periodu, rekao je direktor Kinoteke Snježan Lalović. Lalović je za Srnu izjavio da se među filmovima nalazi prvi

Glavaš izabaran za v.d. predsjednika OO DNS-a u Istočnom Novom Sarajevu

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da ova stranka očekuje da na predstojećim lokalnim izborima ima svoje kandidata za pozicije načelnika i gradonačelnika u najmanje deset opština i gradova u Republici Srpskoj. Nešić je istakao da će DNS donijeti odluku kako će nastupiti na budućim lokalnim izborima, vodeći računa o interesima

Uhapšen policajac zbog kojeg gori čitava Amerika

U Minesoti je uhapšen jedan od četvorice policajaca koji su učestvovali u hapšenju Džordža Flojda koji je nedugo potom preminuo. Riječ je o policajcu Dereku Šovinu koji je, kako se vidi na snimku, u ponedjeljak prilikom hapšenja Flojdu priklještio vrat koljenom. Taj događaj snimio je jedan prolaznik, podsjeća Rojters. Uslijedili su višednevni protesti a u