Vijesti 17.03.2016.

Osnovci prepravljali ocjene u dnevniku

ČITANJE: 3 minute
osnovci
Veliki broj osnovaca u prvom polugodištu zbog nedoličnog ponašanja dobio je opomene ili ukore u školama, a bilo je čak slučajeva da su se neki đaci usudili da prepravljaju ocjene u školskom dnevniku.

Prekršaje su najviše činili učenici osmih i devetih razreda, ali je nedolično ponašanje zabilježeno i kod mlađih osnovaca. U OŠ “Jovan Cvijić” bio je slučaj gdje su učenici prepravljali ocjene u dnevniku i za to su kažnjeni, dok je jedan učenik OŠ “Sveti Sava”  primoran da školovanje nastavi u OŠ “Miroslav Antić,  jer svoje ponašanje nije mogao da popravi u predviđenom roku.

-Od 630 učenika 17 učenika  ima smjanjeno vladanje zbog činjenja prekršaja. Tri učenika imaju  vrlo dobro vladanje (opomena razrednog starješine), dva učenika imaju dobro vladanje (ukor odjeljenskog starješine), dok je 12 učenika dobilo ukor odjeljenskog vijeća zbog toga što su prepravljali ocjene u dnevniku i njihovo vladanje je zadovoljavajuće- istakla je Dragana Raković, pedagog u OŠ “Jovan Cvijić”.

Rade Krecelj, direktor OŠ “Borisav Stanković”, potvrdio je  da su kazne dijeljene  i učenicima  nižih razreda.

-U prošlom polugodištu odjeljenske starješine  morale su da podijele kazne   za šest  učenika četvrtog i petog razreda zbog činjenja manjih prekršaja. Za osam učenika sedmog  i dva učenika devetog razreda su podijeljeni ukori- naveo je  Krecelj.

On je  dodao da je ove školske godine jedan učenik iz OŠ “Ivan Goran Kovačić” nastavio školovanje  u ovoj  školi, ali zato što su ga roditelji željeli  maknuti iz lošeg društva.

-Ranijih godina imali smo učenike koji su se nastavljali školovati u OŠ ‘Borisav Stanković’  jer su iz drugih bili izbačeni zbog kojekakvih razloga. Nažalost, njihovo ponašanje  nije se popravilo ni u drugoj školi. Smatram da problem treba rješavati sa roditeljima i u stručnoj službi u školi, a ne takve učenike prebacivati iz jedne u drugu školu- rekao je Krecelj.

Vesna Gojković, pedagog u OŠ “Jovan Dučić”, kazala je da je u prvom polugodištu bilo podijeljeno  devet opomena  i šet ukora.

Miroslav Popržen, direktor OŠ “Sveti Sava”, kazao je da je jedan učenik zbog ukora nastavničkog vijeća bio primoran da pređe u OŠ “Miroslav Antić” u Bistrici.

-U prvom polugodištu izrečeno je 28 opomena, podijeljeno je šest ukora  odjeljenskog starješine, dok su ukor nastavničkog vijeća dobila tri učenika koja su pravila teže povrede od kojih je jedan učenik bio primoran da pređe u drugu školu- istakao je Popržen.

Tatjana Vilendečić, direktor OŠ “Vuk Stefanović Karadžić”, navela je da generalno gledano nemaju većih problema sa učenicima.

-U toku prvog polugodišta podijeljeno je ukupno šest vaspitno-disciplinskih mjera, a najviše ih su činili učenici osmog i devetog razreda- navela je ona.

Dragan Kovačević, direktor OŠ “Dositej Obradović”, kaže da su odjeljenske starješine morale da podijele devet opomena učenicima u prvom polugodištu.

-Od devet opomena jedan učenik je vladanje popravio. Opomene razrednog starješine dobijali su učenici od četvrtog do osmog  razreda- kaže Kovačević.

Dušan Mišljenović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Banjaluka, kazao je da se ukori najviše dodjeljuju učenicima zbog neopravdanih izostanka sa nastave, a naglasio je i važnost dobre komunikacije.

-Razredni starješina je prvi koji daje ukor učeniku, potom se pozivaju roditelji. Na tom prvom koraku problemi najčešće budu i  riješeni, a ako se u narednom periodu problemi  ne riješe, posljednja mjera koja se preduzima jeste  premještanje  učenika u drugu školu. Osnovni razlog za nedolično ponašanje jeste nedovoljna komunikacija učenika s  roditeljima- kazao je Mišljenović.

(NN)