Vijesti 24.06.2016.

Osnovna škola Branko Radičević i produženi boravak pretvara u učionicu

ČITANJE: 2 minute

U Osnovnoj školi “Branko Radičević” na Starčevici zbog velikog broja učenika prostorija predviđena za produženi boravak učenika biće pretvorena u učionicu.

Ovo je “Glasu Srpske” potvrdila direktor škole Darija Mićić.

– Ove godine upisali smo 248 prvačića. Problem nam stvara i to što dobijamo jedno odjeljenje više u predmetnoj nastavi. Deveti razred završili su učenici šest odjeljenja, a u predmetnu nastavu sada ulazi sedam odjeljenja šestih razreda. Nažalost, jedino rješenje bilo je da od produženog boravka napravimo učionicu – rekla je Mićićeva.

Prema njenim riječima, u zakonu stoji da škola organizuje produženi boravak samo u slučaju da postoje uslovi za to.

– Evidentno je da je Starčevici i dijelovima grada koji  gravitiraju našoj obrazovnoj ustanovi potrebna još jedna škola. Imamo više od 1.600 đaka i samo sa novim objektom može biti riješen problem – kazala je Mićićeva.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Starčevica Đorđe Knežević kaže da je OŠ “Branko Radičević” škola sa najviše đaka na području grada.

– Ne znam koliko će to preuređenje donijeti rezultate na duže staze. Nama je potrebna još jedna škola i to je jedino rješenje za ovo naselje jer nevjerovatno je da djeca idu u tri smjene u školu, jedino još da krenu noću da pohađaju nastavu – rekao je Knežević.

Dodaje da je Savjet mjesne zajednice više puta apelovao na gradske vlasti da nešto bude urađeno o tom pitanju.

– Imali smo obećanja da će biti, ali ništa nije urađeno. Nova škola na Starčevici je prioritet već 30 godina – kazao je Knežević.

Mještanin Starčevice Ranko Matić kaže da su odavno prestali da vjeruju u obećanja.

– Škola je prioritet već 30 godina i ništa se ne rješava. Najviše ispaštaju djeca koja, evo, ostaju i bez produženog dnevnog boravka u idućoj godini. Hitno je potrebno naći neko rješenje jer djeca su naša budućnost, a mi izgleda ne vodimo dovoljno računa o njima – rekao je Matić.

Sastanak

Na sastanku predstavnika Gradske uprave, Ministarstva prosvjete i direktora koji je održan u aprilu bilo je riječi o tome da roditeljima koji su na graničnim upisnim područjima Starčevice bude ponuđeno da djecu upisuju u osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” i “Dositej Obradović” u Obilićevu te “Stanko Rakita” u Vrbanji kako bi bila rasterećena škola “Branko Radičević”.

(Glas)