Vijesti 07.06.2017.

Osnovna škola u Dragočaju vapi za sanacijom: Stolarija stara pola vijeka, toaleti kao iz horora

ČITANJE: 3 minute

U vrijeme kada se sve modernizuje i napreduje, đaci u Dragočaju kod Banjaluke imaju i više nego skromne želje, da završe školovanje u iole pristojnim uslovima.

Stara stolarija, fasada koja otpada, dotrajalo grijanje, ispucali zidovi i sablasni toaleti slika je OŠ “Desanka Maksimović”, koju pohađa oko 500 učenika.

I roditelji su očajni. Kažu, njihova djeca kao da su manje važna od vršnjaka u gradskim školama. Zbog loše stolarije, učenici zimi sjede u jaknama, a ljeti je pretoplo, pa od sparine jedva mogu da prate nastavu. Posebna priča su stari toaleti i dotrajale cijevi, te smrad koji se širi školom.

– Žao mi je što je tako i što se djeca i nastavnici pate. U 21. vijeku, kada sve ide naprijed, naša djeca ruke peru u umivaonicima starim pola vijeka, guše se u kanalizacionom smradu, a zimi od hladnoće plavim rukama rješavaju zadatke. Tuga je to – kaže jedan od roditelja koji nije želio da mu navodimo ime.

Međutim, đaci i nastavnici bez obzira na sve nedaće postižu sjajne rezultate na opštinskim i regionalnim takmičenjima i u svoju školu donose medalje i predstavljaju je na najbolji način. Posljednji u nizu primjera je učenica sedmog razreda, Marija Ognjenović, koja je, u konkurenciji od 150 takmičara osvojila bronzu na Informatičkoj olimpijadi u Boru.

osnovna skola desanka maksimovic

Novo rukovodstvo škole nada se da će nadležni zbog svega toga imati sluha za njihove probleme i da će im pomoći da riješe bar najosnovnije, a uzdaju se i u novac iz EU fondova.

– Ne znam odakle bih počeo, kad nam sve treba. Skoro 50 godina se ništa nije ulagalo i zub vremena je nagrizao fasadu, zidove, a o mokrom čvoru ili kotolvnici koja curi da ne govorim. Ne znamo da li je gore zimi- kada moramo non-stop da grijemo učionice, pa trošimo više drva nego što treba ili ljeti – kaže direktor škole Srđan Bogdanović, te dodaje da su predali projekat UNDP kao donatoru za sanaciju i energetsku efikasnost.

stolarija

U Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport navode da u ovoj godini nije planiran novac za sanaciju škole u Dragočaju. Podsjećaju da se u vrijeme obilježavanja jubileja škole uključio Grad, kada je da 2009. godine izdvojio 12.870 KM za izradu četiri projekta za sanaciju, 3.498 KM za krečenje, a 2011. godine izdvojeno je 11.448 KM za izradu i montažu ograde.

– Upoznati smo sa radom svih osnovnih škola i stanjem objekata, a škole obilazi i kontroliše i sanitarna inspekcija- navode u resornom Odjeljenju.

Čekaju se rezultati UNDP

Branka Rogač, portparol Ministarstva prosvjete i kulture RS navodi da se u narednom periodu očekuju rezultati saradnje sa UNDP organizacijom i početak realizacije projekta „Povećanje energetske efikasnosti u javnom sektoru“, a u okviru kojeg će značajan broj objekata obrazovnih ustanova biti obnovljen i saniran.

-Sve škole i predškolske ustanove imale su priliku da, na poziv UNDP-a, iskažu svoje potrebe za sanacionim radovima i naša očekivanja su da će, u skladu sa prioritetima, one najvećim dijelom biti i zadovoljene- navodi Rogač.

(EuroBlic)