Vijesti 02.01.2016.

Osnovne škole u Prijedoru najzad dobile grijanje

ČITANJE: 1 minuta
radijator
Tri osnovne škole u Prijedoru, kojima je centralno grijanje zbog dugova isključeno prije više od pet godina, od ovog mjeseca ponovo su priključene na sistem, rekla je Srni direktor prijedorske “Toplane” LJiljana Despotović.

-Postignut je dogovor između škola, gradske uprave, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i `Toplane` da se škole ponovo priključe i da redovno plaćaju usluge centralnog grijanja- kaže Despotovićeva.

Ona je podsjetila da je gradskim školama “Dositej Obradović”, “Branko Ćopić” i “Desanka Maksimović” zbog duga od 365.000 KM bilo isključeno grijanje od 31. oktobra 2010. godine, te da je “Toplana” potom svoj dug naplatila putem suda, a da su se u međuvremenu škole grijale na drva.

-Dvije škole su priključene i već su počele koristiti uslugu centralnog grijanja na biomasu, dok u školi na Pećanima ima nedostataka na toplovodu, ali će i to biti riješeno prije 25. januara kada počinje drugo polugodište- navela je Despotovićeva.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić u više navrata je u prethodnim mandatima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske pozivao ministre na jednak tretman škola u Prijedoru sa školama u, na primjer, Banjaluci.

Srednje škole u Prijedoru imaju u kontinuitetu centralno grijanje i nisu se grijale na drva. NJihovi materijalni troškovi, za razliku od osnovnih škola, pokrivaju se iz budžeta lokalne zajednice, a ne Vlade Republike Srpske.

(Srna)