Vijesti 22.07.2020.

OSNOVNI SUD: Tri osobe moraju da plate 12.000 KM pretučenom vlasniku kafića

ČITANJE: 2 minute

Anđelo Miletić (23), David Krneta (23) i Miloš Ćulum (23) iz Banjaluke osuđeni su u Osnovnom sudu u Banjaluci na novčane kazne od ukupno 12.000 maraka za brutalno premlaćivanje sugrađanina Duška Brkića (56), zvanog Gera, 2017. godine, u kafiću “Intermezzo” u naselju Lauš, čiji je on vlasnik.

Miletiću je izrečena novčana kazna od 6.000, Krneti od 4.000, a Ćulumu od 2.000 maraka.

Kako je za “Nezavisne” rekao Brkić, ogorčen je ovakvom presudom te smatra da sudija počinioce nije kaznio, već stimulisao, te da je ovakvom presudom za nanošenje teških tjelesnih povreda kažnjen samo on.

Ističe da su izrečene kazne za takvo premlaćivanje, od kojeg i danas ima posljedice, mizerija i nepoštovanje zakona koji predviđa strože kažnjavanje.

“Ja sam ogorčen, jer je prilikom izricanja presude sudija optuženima kazao da su mladi i da bi ih zatvor pokvario, pa su im izrečene novčane kazne”, rekao je ogorčeni Brkić.

Ističe da je ovom presudom doživio veliko poniženje, jer “nisu ni svjesni šta su uradili njemu i njegovoj porodici”.

Brkićev advokat Marko Mikeš kazao je da su banjalučkom tužilaštvu uputili dopis da kao oštećena strana žele da ulože žalbu na presudu.

“Za krivično djelo koje se stavlja na teret optuženima predviđena je kazna od godine do pet godina zatvora. Ovako ublažavanje kazni u prvostepenoj presudi neće ostvariti svrhu kažnjavanja” rekao je Mikeš.

Brkić je pretučen 28. septembra 2017. godine u kafiću “Intermezzo” u Kosovskoj ulici u Banjaluci.

Prema optužnici, Miletić je prvi flašom udario Brkića u glavu i on je pao, a zatim su ga Krneta i Ćulum udarali nogama po glavi i tijelu dok je ležao.

Navodi se da je Krneta razbijenom pivskom flašom Brkića isjekao po leđima. U optužnici stoji da su mu nanijeli teške povrede, prelom kostiju, potres mozga, nekoliko reznih rana i polomili jedanaesto rebro.

Osuđeni trojac ranije je izjavio da su oni prvi napadnuti i da ih je provocirao čovjek iz Brkićevog društva.

Naveli su da je Gera prišao njihovom stolu i rekao: “Popijte piće i prtina” te da je poslije trčao za njima s nožem u ruci i da ih je udarao pa je zato došlo do sukoba.

Na Okružnom tužilaštvu u Banjaluci je sada odluka da li će se žaliti na ovu presudu.

(SB/banjaluka.net)