OSNOVNI SUD „ZABORAVIO“ DA OBAVIJESTI MUP O POTJERNICI: Delu niko ne traži, policiji vezane ruke

Bivši vođa navijača Fudbalskog kluba Borac Dejan Kostić Dela može slobodno šetati Republikom Srpskom, jer je Osnovni sud u Banjaluci zaboravio da obavijesti Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da su za njim raspisali potjernicu, otkriva Srpskainfo.

Ovakav skandal još nije zabilježen u pravosuđu, a naš izvor iz policije kaže da se Kostić slobodno može vratiti u Banjaluku, jer ga policajci neće uhapsiti pošto nemaju potvrdu da je za njim raspisana potjernica.

Podsjetimo, iz Osnovnog suda su nedavno za Srpskainfo potvrdili da su još 24. juna raspisali centralnu potjernicu za Delom.

Kostić je prvo bio uhapšen zbog nasilničkog ponašanja, jer se snimao dok je tukao i maltretirao mladiće u Banjaluci i tada mu je određen jednomjesečni pritvor.

Nakon isteke tog perioda, banjalučko tužilaštvo je tražilo da mu se opet produži pritvor, ali je sudija Osnovnog suda to odbio i Dela je pušten na slobodu. Tužilaštvo se žalilo na ovu odluku Okružnom sudu u Banjaluci koje je to prihvatilo i ponovo mu odredilo pritvor. Međutim, kada su došli da mu uruče rješenje o pritvoru, nisu ga pronašli jer je u međuvremenu pobjegao.

U Osnovnom sudu su rekli da su zbog toga raspisali centralnu potjernicu za njim, ali prema našim informacijama, ta potjernica ništa ne znači jer ni poslije tri sedmice nisu obavijestili MUP Republike Srpske o tome, što im je bilo dužnost.

Da su za Delom nema potjernice juče su nam potvrdili u MUP Srpske.

– Uvidom u naše evidencije utvrdili smo da za Dejanom Kostićem nema međunarodne potjernice, niti je MUP RS dobio naredbu suda da se za ovim licem raspiše centralna potjernica – rekla je za Srpskinfo portparol MUP Mirna Miljanović.

Ona nam je pojasnila da centralnu potjernicu raspisuje MUP RS, ali po naredbi nadležnog suda.

Na naše pitanje da li će policajci uhapsiti Kostića ako ga primijeti na ulici, Miljanoviće je pojasnila da je raspisivanje potjernice zakonski preduslov za postupanje policijskih službenika.

Naši sagovornici su pojasnili da ne pamte da se desio ovakav slučaj, jer je neshvatljiv postupak Osnovnog suda u Banjaluci, da ne obavijeste Ministarstvo unutrašnjih poslova o potjernici.

– Centralna potjernica znači da se za njim traga na području Republike Srpske. Međutim, ako MUP nije obaviješten o tome, postavlja se logično pitanje ko će ga onda uhapsiti – pojasnio je naš sagovornik.Juče smo pokušali provjeriti zbog čega nije obaviješten MUP Srpske o potjernici za Kostićem. U Okružnom sudu su nam rekli da je Osnovni sud raspisao potjernicu za Kostićem i da se obratimo njima. Međutim, juče iz Osnovnog suda nismo dobili odgovore zbog čega nisu obavijestili policiju i da li su bili dužni da to urade.

Podsjetimo, Kostić je uhapšen krajem aprila ove godine nakon što su se na društvenim mrežama pojavili uznemirujući snimci na kojima se vidi kako maltretira dva mladića.

Tome je prethodio sukob koji je Dela imao u kafiću u banjalučkom naselju Starčevica i zbog toga mu je uručen prekršajni nalog. Nakon toga Kostić odlazi u kafić gdje pronalazi konobara, kojeg je ugurao u toalet. Tu je snimao kako ga tuče, vređa i maltretira, te ga u jednom trenutku hvata za vrat i davi.

Odmah poslije toga pojavio se i drugi snimak. Na njemu se vidi da na suvozačevom mjestu u Delinom vozilu sjedi mladić koji odgovara na njegova pitanja o tome šta se dešavalo u tom kafiću. Na ovom snimku se vidi i kako Dela tuče mladića, a na kraju mu kaže: “Da si malo stariji, otkinuo bih ti glavu”.

Nakon objavljivanja snimka reagovala je policija i uhapsila Delu.

Kostić je od ranije poznat policiji po brojnim krivičnim djelima i odslužio je nekoliko zatvorskih kazni, među kojima je ona i za pokušaj ubistva u Banjaluci.

Podrška

Nakon hapšenja Kostića, na internetu su se pojavili snimci u kojima se pruža podrška Deli. Među prvima koji su pružili podršku Kostiću je bivši fudbaler FK Borac Dejan Zarić.

– Brate moj, drži se. Pomagao si nam svima. Gurnuo si nas u Borac, davao si nam para. Kapa do poda – poručio je bivši prvotimac FK Borac.

Objavljen je i snimak jednog mladića koji kaže da je osoba, koju je išamarao Dela, noć ranije istukla njih klince.

– Oni su klošari i majmuni. Ja sam pozvao svog druga Delu da nam pomogne. On je došao i išamarao ga. Uvijek nam je u naselju branio da se drogiramo i budemo klošari. Htio je da naše naselje Starčevica bude najjače u Banjaluci. Stvarno je dobar momak i uvijek nam je pomagao – rekao je ovaj mladić.

(Srpskainfo)

VIŠKOVIĆ: Evropski brendovi sve više zainteresovani za otvaranje fabrika u Srpskoj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da je Vlada u prvoj godini mandata imala dobre rezultate što potvrđuju i podaci o najvećem broju zaposlenih od nastanka Republike, rastu prosječne plate koja je prvi put izjednačena sa zaradom u Federaciji BiH, većoj pokrivenosti uvoza izvozom i povećanju budžeta koje je omogućilo rast plata, penzija

Servisne informacije za 15. decembar

Servisne informacije za subotu, 14. decembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima sa kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Banjaluci se dogodilo jedno krivično djelo, a javni red i mir je narušen dva puta. Dogodilo se 10 saobraćajnih nezgoda u kojima su tri lica lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U službi

PAROVIMA TREBA VIŠE OD 2.500 KM U najavi veća finansijska pomoć za vantjelesnu oplodnju

Grad Banjaluka trebalo bi da poveća pojedinačne iznose za sufinansiranje procesa vantjelesne oplodnje koje dodjeljuje parovima na javnom konkursu. Iz gradskog budžeta godinama se sufinansira pokušaj vantelesne oplodnje, a parovima koji prirodnim putem ne mogu dobiti bebu dodjeljuje se jednokratna pomoć od 2.500 KM. Prijaviti se mogu žene do 42 godine starosti sa prebivalištem na

ANALIZA: Kako su po izbornim jedinicama raspoređene Nešićeve i Pavićeve pristalice u DNS-u?

Godinu dana nakon posljednjih opštih izbora, DNS preživljava najteže trenutke od osnivanja. Nekad čuvena “šestorka” unutar ove stranke, redom miljenici Marka Pavića, podijelila se u dva tabora, s dobrim izgledima da Nenad Nešić preuzme vođenje stranke, i pored svih protivljenja. Ako se desi suprotno, postaviće se pitanje daljeg opstanka DNS-a na politićkoj mapi RS. Krenimo