Vijesti 23.11.2015.

Naša posla: Napravili ambulantu kojoj ne mogu prići osobe sa invaliditetom?!

ČITANJE: 3 minute
Stepeniste Ambulanta Starcevica 2
Ambulanta porodične medicine u banjalučkom naselju Starčevica od svoje izgradnje 2006. godine do danas nije dostupna građanima u invalidskim kolicima.

Da stvar bude gora, prilikom izgradnje ambulante ona je osposobljena  za prilaz invalidima, međutim, problem su prilazne stepenice koje predstavljaju nepremostivu prepreku pacijentima sa invaliditetom, ali i majkama sa kolicima.

Mještani uporno upozoravaju nadležne da bi stepenice koje vode do ambulante konačno trebale prilagoditi i osobama sa invaliditetom, a ovu temu nedavno je ponovo pokrenuo odbornik SNSD-a u Skupštini grada Nenad Talić, sa zahtjevom nadležnim da preurede prilazno stepenište i na njemu naprave rampu za invalide i to do početka ove zime.

Talić kaže da se pri samoj izgradnji ambulante mislilo na osobe sa invaliditetom, ali da osnovni problem predstavljaju stepenice.

– Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, Zoran Novaković odgovorio je da rekonstrukcija samih stepenica nije problem i da bi mogla uskoro biti izvršena, ali da će rampa za invalide morati malo da sačeka- kaće Talić.

Iz Savjeta mjesne zajednice Starčevica kažu da ovo nije problem od juče, a sa njim su upoznati kažu i oni i nadležne institucije.

– Mi u sastavu Savjeta naše mjesne zajednice imamo člana koji je u invalidskim kolicima i koji vrlo ažurno prati problematiku osoba sa invaliditetom ovog naselja i nakon što nam on delegira i ukaže na neke probleme mi ih proslijedimo nadležnim službama u gradu. Nisam siguran kako je i šta radio Savjet prije mene, ali znam da mi sigurno jesmo upozoravali nadležne na stepenište koje ograničava prilaz osobama sa invaliditetom ambulanti porodične medicine- kaže predsjednik Savjeta MZ Strčevica, Đorđe Knežević.

stepeniste Ambulanta Starcevica

On naglašava da ova ambulanta nije izolovan slučaj u najvećem banjalučkom naselju.

– Imali smo identičan problem sa prostorijom Mjesne zajednice. S obzirom da imamo člana koji je osoba sa invaliditetom, on nije mogao da prisustvuje sastancima, ako nema nas četvorica-petorica da ga unesemo u kancelariju. Pisali smo nadležnima, oni su nam odgovorili da nemaju sredstava za izgradnju rampe. Na kraju smo mi iz sopstvenih sredstava skupili novac i napravili rampu. Nisu tu problem pare. Rampa koju smo mi postavili koštala je svega 160 KM i sad oni hoće da kažu da nemaju 160 KM. To je stvar nemara samo, ništa drugo – ističe Knežević dodajući da problem u naselju stvaraju i kontejneri koji se nalaze na pola trotoara u Srpskoj i još nekoliko ulica i otežavaju kretanje i osoba sa invaliditetom i majki sa kolicima.

– Takođe smo tražili da autobuska stajališta prilagode osoba sa invaliditetom, ali ni to nam nije uspjelo- zaključuje on.

U Humanitarnoj organizaciji „Partner“ ističu da su svjesni da finansije ne dozvoljavaju da sve i jedna institucija ima rampu za invalide, ali da bi se o tim stvarima ipak trebalo više razmišljati.

– Trebalo bi biti normalno da ambulanta porodične medicine trebala da ima obezbjeđen prilaz osobama sa invaliditetom. Još uvijek veliki broj institucija u gradu nema riješeno ovo pitanje, ali moramo priznati da je situacija po tom pitanju svakako bolja u odnosu na neke prethodne godine- ističu iz „Parnera“.

Iz Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja grada potvrđeno nam je da će ovaj probelm biti razmatran sljedeće godine.

– Ove godine nisu planirana sredstva za te namjene. U toku je priprema programa za narednu godinu, tako da će i ovaj prijedlog biti uzet u razmatranje- kažu u pomenutom Odjeljenju.

(Banjaluka.net)