Vijesti 04.02.2019.

Osobe sa invaliditetom traže javni prevoz jednak za sve

ČITANJE: 2 minute

Prevoz građana sa invaliditetom jedna je od gorućih problema ove populacije, zbog čega su pozvali predstavnike autobuskog i taksi saobraćaja u gradu na sastanak.

Humanitarna organizacija „Partner“, koja se godinama zalaže za kvalitetniji život osoba sa invaliditetom, u četvrtak organizuju okrugli sto „Banjaluka – inkluzivna zajednica“.

Cilj projekta je omogućiti potpuno ravnopravno i punopravno kretanje sugrađana sa invaliditetom, kao i posjetilaca, kroz korištenje javnog prevoza i saobraćajnica po osnovu jednakih mogućnosti sa ostalim građanima i tako povećati njihovu uključenost u zajednicu.

Pored predstavnika Grada i nadležnog odjeljenja, organizatori očekuju da se njihovom pozivu odazovu i autobuski i taksi prevoznici.

– Banjaluka kao administrativni centar Srpske i jedan od najvećih gradova u BiH najpristupačniji je za osobe sa invaliditetom. Posljednjih godina radi se na poboljšanju uslova za život, ali prevoz je i dalje jedno od gorućih pitanja. Iako u Banjaluci postoje pristupačni autobusi, koji zadovoljavaju formu da osoba sa invaliditetom može da uđe, još se javljaju razni problemi. Dešava se da se vozač nepristupačno parkira ili da kažu kako u autobusu nema rampe, iako ona postoji. Tu su i razne arhitektonske barijere autobuskih stajališta, što vozačima onemogućava manevrisanje i mnoge druge stvari koje zaista zahtijevaju da se poradi na njima – ističe Dušica Lipovac iz „Partnera“.

Organizatori poručuju da moramo omogućiti veću mobilnost građana sa invaliditetom kako bi oni mogli aktivno da se uključe u sve sfere društvenog života i rada.

– Predstavićemo analizu stanja u Banjaluci što se tiče javnog prevoza i pristupačnosti ulica u gradu. Radna grupa, koja je obilazila ulice, zapazila je da postoje još rampe koje je važno popraviti. Važno je naglasiti i da u gradu nema nijedna taktilna staza koja omogućava slijepim i slabovidim osobama da se kreću, a mora se takođe popraviti i zvučna signalizacija na semaforima – ističe Lipovac.

Ovaj projekat se realizuje u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, koji finansira Evropska unija, implementira UNDP, a sufinansira ga Grad Banjaluka.

Pristup turističkim lokacijama

Okruglom stolu prisustvovaće i predstavnici Turističke organizacije grada.

– S obzirom da je naš grad postao poželjna turistička destinacija u koju dolaze turisti svih profila, pa tako i osobe sa invaliditetom, naš zajednički cilj je da učinimo sve kako bismo  poboljšali pristup turističkim lokacijama Banjaluke i tako omogućili svima ravnopravan i lakši pristup na mjesta koja su izuzetno interesantna za turiste – saopštili su iz TOBL-a.

(Srpskainfo)