Osobe sa invaliditetom žele učešće u saobraćaju bez prepreka

invalidi prepreke

invalidi prepreke

Udruženje omladine sa invaliditetom Infopart, započelo je pripreme za realizaciju projekta pod nazivom „Ne staj mi na put“.

Osnovi cilj projekta jeste da se doprinese rješavanju nagomilanih poteškoća u oblasti saobraćaja koje pogađaju populaciju osoba sa invaliditetom.

– Ovaj projekat je, zapravo, svojevrsna kampanja kojom ćemo pokušati da utičemo na prepoznavanje uloge učesnika u saobraćaju u poboljšanju uslova za kretanje osoba sa invaliditetom. Javni prostor u kome se najviše građana kreće je izabran za provođenje većine aktivnosti, jer podizanje svijesti kod svakog pojedinca trebalo bi da bude važan rezultat ovih aktivnosti – kažu u Infopartu.

Kroz podjelu promotivnog materijala, konkurs za fotografije, koje oslikavaju prepreke u smislu parkiranih vozila na trotoarima, spustovima za kolica i parking mjesta rezervisana za lica sa invaliditetom i izložbu ovih fotografija, te nastojanjem da se na javnim mjestima nađe što više poruka, udruženje će nastojati da utiče na građane.

U provođenje akcije podjele letaka vozačima biće uključeni volonteri, čime se želi poslati poruka potrebe za umrežavanjem i zajedničkim djelovanjem na rješavanju poteškoća određenih grupacija građana.

Takođe, projekat predviđa i rad na povećanju senzibiliteta vozača u javnom prevozu, koji treba da steknu svijest o tome da su osobe sa invaliditetom ravnopravni korisnici usluga javnog saobraćaja, a neophodno je da svi učesnici u saobraćaju i donosioci odluka u ovoj oblasti podignu svijest o tome koliko i sami mogu biti prepreka, te isto tako, da i svojim savjesnim ponašanjem, itekako mogu uticati na uklanjanje ovakvih prepreka.

Projekat „Ne staj mi na put“ izabran je putem javnog konkursa za projekte NVO i podržao ga je grad Banjaluka.

 

Značajna uloga Muzeja RS u obrazovanju novih naraštaja

Moderno doba sa sobom donosi niz promjena, koje se, između ostalog, odnose i na obrazovanje. U Muzeju RS smo saznali više o tome kako izgleda uloga ove ustanove u odgoju djece i mladih.  Znanja stečena u formalnom obrazovanju više nisu dovoljna za adekvatno funkcionisanje u savremenom svijetu. Razvoj informatičke tehnologije i naučno tehnološki napredak stvorio

GUŽVE NA GP: Pojačan saobraćaj na ulazu u BiH u Velikoj Kladuši i Gradišci

Na graničnim prelazima Velika Kladuša i Gradiška pojačan je saobraćaj na ulazu u BiH iz Hrvatske, saopšteno je iz Bihamka. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz Bihamka ističu da se tokom dana očekuje pojačana frekvencija vozila na putevima koji vode prema ski-centrima i zimskim izletištima.

Banjaluka.net saznaje: NATO prihvatio Program reformi

Politički komitet NATO saveza razmatrao je Program reformi koji je u decembru Predsjedništvo BiH uputilo u Brisel, saznaje Banjaluka.net. Kako nam je potvrđeno, Politički komitet NATO-a, pozitivno je ocijenio i prihvatio Program reformi. “Program je prihvaćen takav kakav jeste, odnosno, da promoviše saradnju između BiH i NATO i da ne pejudicira pitanje članstva”, rekao je izvor banjaluka.net i dodao da

TOTALNA EXTRA RASPRODAJA: Ispraćamo zimu uz extra popuste i extra niske cijene

Do 19.01. u svim Extra Sports prodavnicama čekaju vas popusti do 50% na kompletan asortiman iz zimske kolekcije. Na Totalnoj Extra rasprodaji izaberite jaknu, čizme, cipele, trenerke i slično iz ponude zimskog asortimana i ostvarite značajne uštede pri kupovini, za cijelu porodicu. Posjetite najbližu Extra Sports prodavnicu i ne propustite finalne popuste na kompletan asortiman.

DOMAĆINSTVA OSTALA BEZ VODE Pukla cijev u banjalučkom naselju Lauš

U Karađorđevoj ulici u banjalučkom naselju Lauš došlo je do pucanja vodovodne cijevi zbog koje je veći broj domaćinstava u ovom naselju ostao bez vode. Kako su za “Nezavisne” potvrdili u banjalučkom “Vodovodu”, do prekida u vodosnabdijevanju došlo je jutros u devet sati, a ekipe su po prijavi izašle na teren i rade na uklanjanju

DODIK: Multiprioritet izgradnja auto-puta od Doboja do mosta na Rači

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da treba pojačati investicioni ciklus u Republici Srpskoj i da je multiprioritet izgradnja auto-puta od Doboja do mosta na Rači. Dodik je poslije proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao novinarima u Banjaluci da su multiprioriteti i izgradnja gasovoda, bolnice u Doboju i realizacija značajnih infrastrukturnih projekata za Srpsku.

BiH se obavezala da neće prisvajati dijelove svemira i da neće koristiti nuklearno oružje

Bosna i Hercegovina se obavezala ratifikovati Ugovor o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela. Treba istaći da BiH zasigurno nije država koja će istraživati svemir, jer za to nema ni kapacitete, ni programe, kao ni interes. Ipak, BiH je kao i sve ostale države