Vijesti 27.12.2017.

Osposobiti radnu snagu za potrebe tržišta

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić razgovarali su sa privrednicima iz Republike Srpske o poboljšanju privrednog ambijenta te mogućnosti pokretanja regionalnog centra u kojem bi bila osposobljavana radna snaga za potrebe tržišta.

Radojičić je rekao da je u proteklom periodu grad načinio niz koraka s ciljem poboljšanja privrednog ambijenta – od olakšica za privrednike, širenja poslovne zone “Ramići” i pokretanja nove zone “Jelšingrad”, do podsticaja i prelaska na jednošaltersko izdavanje građevinskoh dozvola od naredne godine.

“Imamo i deficit radne snage u proizvodnom sektoru, a porast broja gotovo nepotrebnih radnika”, rekao je Radojičić.

Kada je riječ o centru za osposobljavanje radne snage, Radojičić je napomenuo da se odnosi na kvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika.

“Idemo u pravcu transformacije Radničkog univerziteta, jer je to formalno -pravno najlakše”, rekao je Radojičić.

Talić je istakao da je cilj Grada Banjaluka da bude servis privrede, te da se definiše šta grad maksimalno može da uradi da bi istinski pomogao privrednicima.

“Radnički univerzitet više ne zadovoljava potrebe grada i privrednika u ovom obliku i želimo da ga transformišemo u regionalni centar. Ne želimo da namećemo koncept daljeg rada na ovom projektu, već da uključimo same privrednike, da oni tačno definišu probleme u vezi sa kvalifikovanom radnom snagom”, rekao je Talić.

On je dodao da je riječ o partnerskom projektu sa privrednicima.

“Već smo razgovarali sa svim relevantnim subjektima, stranim organizacijama, ambasadama, domaćim institucijama, predstavnicima akademske zajednice, njemačke i švajcarske razvojne agencije i mnogim drugim i postoji veliko interesovanje da ovaj projekat uspije”, naveo je Talić.

On je rekao da je u planu da predstavnici grada posjete sve privrednike, koji bi trebalo da daju svoje sugestije kada je riječ o ovom projektu, te da se uz podršku akademske zajednice, privrednika i resornih odjeljenja ovaj projekat i realizuje.

Na sastanku je ukazano na nekoliko osnovnih problema – od problematike upisne politike, detaljnih informacija o potrebama za radnom snagom, obrazovnom nivou radnika, kao i da je potrebno definisati ko sve pruža ovakve vrste obuka.

(Srna)