Svijet 06.06.2022.

OSTAJE NA FUNKCIJI: Tijesna većina poslanika Konzervativne partije podržala Džonsona

ČITANJE: 2 minute

Poslanici britanske Konzervativne stranke danas su izglasali povjerenje svom čelniku Borisu Johnsonu. Zastupnici su glasali od 19 do 21 sat po hrvatskom vremenu, a za Johnsonov ostanak na čelu stranke glasalo je 211 zastupnika. Protiv je bilo njih 148.

Za Johnsonov odlazak su bili potrebni glasovi većine konzervativnih zastupnika. Da se to dogodilo, uslijedili bi izbori za novo vodstvo stranke.

Protiv Džonsona 41 odsto glasova

Na glasanje je izašlo 359 konzervativnih zastupnika, od kojih je 41% glasalo za smjenu Borisa Johnsona.

“Mogu objaviti da stranka ima povjerenja u premijera”, rekao je čelnik odbora Graham Brady.

Zastupnici su u prostoriju u kojoj se odvija glasanje ulazili kroz jedna vrata, a izlazili na druga. Zabranjeno im je bilo unijeti mobitele kako ne bi fotografirali listić, a glasali su u zatvorenoj kabini.

Nešto iza 20 sati po hrvatskom vremenu na glasanje o povjerenju je stigao i sam Boris Johnson. Novinari su ga pitali hoće li glasati za sebe ili protiv. Nije odgovorio.

Dopisnik BBC-ja kaže da su zastupnici koji podržavaju Johnsona nakon glasanja izgledali tužno i ljutito.

Zabave za vrijeme lockdowna

Niz konzervativaca izrazio je zabrinutost oko toga je li 57-godišnji Johnson izgubio autoritet da vodi državu dok joj prijete recesija, rast cijena hrane i goriva te štrajkovi u Londonu.

Johnson, premijer od 2019., pod sve je većim pritiskom nakon izvješća o alkoholiziranim proslavama političkog vrha u vrijeme dok je ostatak Velike Britanije bio pod strogim mjerama uvedenima zbog pandemije covida-19.

Jesse Norman, dužnosnik ministarstva financija između 2019. i 2021., posljednji je torijevac koji je javno zatražio glasanje o povjerenju, pridruživši se sve većem broju onih koji smatraju da stranka pati zbog Johnsona. Norman je rekao da više ne može stajati uz premijera.

“Nedavni događaji pojasnili su položaj u kojem je ova država pod vašim vodstvom, ne ostavivši ikakve sumnje. Bojim se da ne postoje nikakve okolnosti u kojima bih mogao služiti u vladi koju vodite vi”, napisao je uoči glasanja Norman.

(SB)

Oznake: Boris Džonson