Politika 08.04.2019.

OSTAJE OPOZICIONAR: Krsto Jandrić zvanično napustio NDP, neće u drugu stranku

ČITANJE: 2 minute

Dugogodišnji visoki funkcioner Narodnog demokratskog pokreta i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Krsto Jandrić i zvanično je napustio ovu partiju.

Jandrić je za Srpskainfo rekao da neće pristupiti nijednoj drugoj partiji, te da je jedino sigurno da će djelovati kao opozicioni narodni poslanik.

– Ja sam sa NDP-om završio još onda kad nisam podržao njihovu odluku da napuste Savez za promjene i uđu u koaliciju sa strankama vlasti. Tada sam bio protiv, tako da je ovo sada samo ozvaničeno. Nije bilo unutarstranačkh sukoba, nastavljam da radim kao opozicioni poslanik kao što je to bilo i ranije – rekao je Jandrić kratko.

Jandrić je takođe podnio ostavku na sve funkcije koje je obavljao u ovoj partiji.

Podsjećamo, lider NDP Dragan Čavić je nakon višegodišnjeg opozicionog djelavanja, nakon opštih izbora u oktobru odlučio da se priključi vladajućoj većini.

Tu odluku nije prihvatilo nekoliko funkcionera NDP, među kojima je i Jandrić.

Čavić: Razumijem njegove razloge

Poštujem odluku Krste Jandrića da napusti stranku, potpuno razumijem njegove razloge, a naši odnosi ostaju korektni i prijateljski, izjavio je za Srpskainfo predsjednik NDP Dragan Čavić.

Komentarišući Jandrićevo napuštanje stranke kako bi ostao opozicionar, Čavić kaže da je s njim u nekoliko navrata otvoreno razgovarao o toj temi.

– Jako dugo smo vremena zajedno djelovali i dijelili sve u okviru NDP. To nije bilo ni malo lako, ni u smislu infrastrukture, ni rada na terenu. Jandrić je meni saopštio da se više neće baviti politikom i da u osnovi neće prelaziti ni u jednu drugu stranku, nego da će se više posvetiti profesionalnom angažmanu kao profesor na fakultetu i uvaženi ljekar pulmolog specijalista, doktor nauka u Kliničkom centru – kaže Čavić.

Dodaje da je o odluci sada već bivšeg svog zamjenika obavijestio sve članove Predsjedništva i Glavnog odbora NDP.

– Gospodin Jandrić će i dalje da bude član našeg kluba poslanika, ali, naravno, on glasa po svojoj savjesti. Tu neće biti nikakve promjene, sve ostalo zavisi od njega. U svakom slučaju, ostali smo u korektnim, prijateljskim odnosima. Potpuno razumijem njegove razloge, kao što i on apsolutno razumije odluku koju je svojvremeno donijelo Predsjedništvo o priključivanju vladajućoj koaliciji. Od 20 članova Predsjedništva, 19 ih je bilo za ovakav politički pristup, a taj jedan glas je bio gospodin Jandrić. Njegovu odluku ne mogu mijenjati niti uticati na nju. On je dovoljno stabilan, ozbiljan, zreo čovjek koji donosi svoje odluke – rekao je Čavić.

(Srpskainfo)