Vijesti 11.12.2018.

OSTALI GRADOVI SE GUŠE Banjaluka “diše” punim plućima

ČITANJE: 2 minute

Kvalitet vazduha u Banjaluci tokom novembra bio je šest puta bolji nego u istom mjesecu 2016. godine, kada se najveći grad u RS grijao na staru toplanu, koja je koristila mazut, pokazuje analiza gradskog Odjeljenja za komunalne poslove.

Tako je, na primjer, srednja mjesečna vrijednost sumpor-dioksida u novembru 2016. godine, u vrijeme kad se grad grijao na mazut, iznosila 29,68 mikrograma po kubnom metru, dok je u novembru ove godine, kad se grad grijao na biomasu, bila skoro šest puta manja, odnosno iznosila je 5,41 mikrogram po kubnom metru.

Slični podaci zabilježeni su i kod izmjerene emisije lebdećih čestica. Tokom proteklog mjeseca zabilježena je srednja vrijednost od 31,54 mikrograma po kubnom metru, dok je, poređenja radi, u istom mjesecu 2016. godine izmjereno dvostruko veće zagađenje.

“Podaci egzaktno dokazuju da je prelazak na grijanje na biomasu u posmatranom periodu doveo do znatnog smanjenja zagađenja, što je posebno izraženo kad je u pitanju zabilježena emisija sumpor-dioksida. Ukoliko se objedine svi podaci, uključujući i koncentracije zagađivača i klimatske parametre, vidimo da je kvalitet vazduha u novembru ove godine znatno bolji nego u novembru 2016. godine”, navodi se u zaključku resornog odjeljenja.

Kada je današnji dan u pitanju, kvalitet vazduha u Banjaluci bio je u prvoj kategoriji, što nije slučaj kada su u pitanju ostali gradovi u BiH, pogotovo oni u kojima su smještena velika industrijska postrojenja.

Tako je, na primjer, prema podacima portala ekoakcija.org oko 14 časova u Sarajevu i Tuzli ocijenjen kao nezdrav, u Lukavcu vrlo nezdrav, a u Ilijašu opasan po zdravlje ljudi.

“Ozbiljne posljedice moguće su za cjelokupno stanovništvo. Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore. Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima i morale bi ostati u zatvorenom”, navodi se u pojašnjenju na ovom sajtu, kada je u pitanju Ilijaš.

U jednom momentu, oko 14 časova, PM10 čestice su u ovoj sarajevskoj opštini za dvadeset puta bile veće nego u Banjaluci.

Lebdeće čestice manje od 10 mikrometara (PM10) udišu se zajedno s vazduhom i prodiru duboko u pluća. Na taj način, mnoge hemikalije opasne po ljudsko zdravlje se prenose do unutrašnjih organa, uzrokujući širok niz oboljenja od kojih neka završavaju i smrću.

“Osjetljive grupe na zagađenje lebdećim česticama su ljudi s bolestima srca i pluća, starije osobe i djeca”, pojašnjavaju na ovom portalu.

Nešto bolja situacija po pitanju kvaliteta vazduha je bila u Goraždu, Jajcu i Kaknju, gdje je ocijenjen kao umjereno zagađen.

(Nezavisne)