Svijet 25.09.2021.

OŠTAR GOVOR U UN: Palestinski lider Izraelu dao rok od godinu dana da “okonča okupaciju”

ČITANJE: 2 minute

Palestinski predsednik Mahmud Abas (85) je u neuobičajenom oštrom govoru dao rok Izraelu da za godinu dana “okonča okupaciju” teritorija na kojima Palestinci žele da osnuju buduću državu.

On je zapretio da će povući priznanje Izraela ako ta zemlja to ne učini, prenose agencije.

U dugom obraćanju zasedanju Generalne skupštine UN, palestinski lider je optužio Izrael za „aparthejd“ i „etničko čišćenje“.

Abas je do sada retko koristio te termine i dugo je bio posvećen rešenju sukoba s Izraelom po modelu dve države.

„Ako izraelske okupacione vlasti nastave da uspostavljaju realnost jedne države aparthejda kao što se danas dešava naš palestinski narod i čitav svet neće tolerisati takvu situaciju. Okolnosti na terenu će neminovno nametnuti jednaka i puna politička prava za sve na zemlji istorijske Palestine u okviru jedne države“, rekao je Abas.

Rešenje po modelu jedne države, iako je popularno među pojedinim izraelskim i palestinskim aktivistima, bi značilo da Izrael više ne bi bio većinom jevrejska država.

Ni jedna velika izraelska, ni palestinska partija ne podržava takav ishod.

Abas je rekao da bi pregovorao o konačnim granicama u narednoj godini ali ako Izrael ne okonča okupaciju Zapadne obale, istočnog Jerusalima, teritorija osvojenih u ratu 1967. godine onda bi razmotrio povlačenje priznanja te države.

„Ako se to ne postigne zašto održavati priznanje Izraela zasnovano na granicama iz 1967“, rekao je Abas, zapretivši da će se suprotstaviti Izraelu u Međunarodnom sudu pravde.

U Izraelu nije odmah bilo reakcije na taj govor koji se poklopio sa početkom jevrejskog dana odmora šabatom.

Palestinsko priznanje Izraela bilo je osnova privremenog mirovnog sporazuma iz 1993. godine kojim je pokrenut bliskoistočni mirovni proces.

Pregovori u miru su u zastoju više od jedne decenije, a aktuelni premijer Izraela Naftali Benet protivi se stvaranju palestinske države uz Izrael iako se u međunarodnoj zajednici smatra da je to jedini način za rešenje sukoba.

Abasova oštra retorika odraz je palestinskog nezadovoljstva zbog zastoja u mirovom procesu, ali bi takođe mogla da znači da on nastoji ojača svoju poziciju takvim nacionalistčkim stavovima jer mu je popularnost opala zbog duge vladavine i rastućeg autoritarizma njegove Palestinske uprave.

Abas se, međutim, u međunarodnoj zajednici i dalje smatra predstavnikom palestinskog cilja i ključnim partnerom u mirovnom procesu i njegove snage sarađuju s Izraelom u oblasti bezbednosti protiv rivalskog Hamasa i drugih ekstremističkih organizacija koji vide kao zajedničku pretnju.

Palestinski predsednik je i ranije izricao tako uvijene pretnje i ne čini se ni da će sada doneti neku drastičnu političku odluku koja bi značila kraj za Palestinsku upravu.

(SB)

Oznake: Palestina