Vijesti 02.08.2021.

Oštra Luka obilježila Krsnu slavu i Dan opštine

ČITANJE: 3 minute

Opština Oštra Luka danas obilježava Ilindan, Krsnu slavu opštine. Tim povodom, u okviru obilježavanja Ilindanskih dana upriličene su dvije manifestacije.

Prvog avgusta održani su Književni susreti „Šušnjar“, koji se od 1997. godine obilježavaju u Oštroj Luci.

„Riječ je o manifestaciji koja se održava u pomen na pobijenih oko 5.500 Srba, Jevreja i Roma u ljeto 1941. godine na nekoliko lokaliteta u opštini Sanski Most. Ove godine je 80 godina od ovog zločina, a čije je čuvanje od zaborava jedino prihvatila Oštra Luka, budući da federalne vlasti u Sanskom Mostu ni u ovom mirnodopskom periodu nisu pokazale puno sluha za poštovanje žrtava ovog zločina. Najbolji primjer koji dokazuje ovu tvrdnju jeste stanje spomen područja u naselju Šušnjar u Sanskom Mostu, kao mjesta gde je pobijeno najviše ljudi, a koji danas izgleda sablasno i zapušteno“, kazao je Dalibor Ljuboja, samostalni stručni saradnik za društvene djelatnosti u opštini Ostra Luka za Načelnik.net.

U okviru obilježavanja književnih susreta dodijeljena je i Književna nagrada „Šušnjar“, a koja se sastoji od plakete i novčanog iznosa od 1.500 KM. Žiri kojeg su činili Goran Dakić, Boro Kapetanović i Tihomir Levajac, ovogodišnju nagradu dodijelio je Goranu Vračaru, književniku iz Istočnog Sarajeva, za zbirku pjesama „Kad đavo krvi zaželi“.

Drugog avgusta, na Ilindan, služena je Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog Petra i Pavla u Sanskom Mostu, te parastos i polaganje vijenaca na Šušnjaru i još nekoliko spomen područja.

Od ove godine obilježavanje pomena na Šušnjaru nalazi se u kalendaru od republičkog značaja obilježavanja ovih događaja u organizaciji Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Potom je upriličeno polaganje vijenaca u Spomen sobi poginulih boraca 6. sanske brigade u Oštroj Luci i slavski ručak povodom krsne slave.

„Proslavljajući svoju slavu i u pozitivnom raspoloženju, možemo reći da Opština Oštra Luka danas funkcioniše kao finansijki stabilna i samoodrživa lokalna zajednica u Republici Srpskoj“, naveo je Ljuboja.

Kako je istakao, u ovoj godini uspješno je realizovan projekat sanacije stare zgrade osnovne škole koji će za svoj cilj imati pokretanje predškolskog programa za djecu u ovoj lokalnoj zajednici.

„Završetak i stavljnje u funkciju sporstske dvorane u Oštroj Luci, kao jedan dugogodišnji nezavršeni projekat, polako se privodi kraju. Ove godine završeno je postavljanje poda, dok je za narednu godinu izvjesno unutrašnje opremanje i završetak spoljašnjeg uređenja ovog objekta. Planiran je i početak gradnje nove zgrade opštinske uprave tokom ove godine, budući da je sadašnji montažni objekat dotrajao i nije u potpunosti prilagođen potrebama rada administracije“, kaže Ljuboja.

Kako je naglasio, jedan od glavnih projekata jeste projekat izgradnje vodovoda, za čije finansiranje Opština Oštra Luka još uvijek intezivno traži donatorska sredstva, uz učešće opštine.

„U srednjoročnom planu, kada se riješi pitanje vodosnabdijevanja krenuće se i sa izgradnjom industrijske zone, kao jednog od preduslova pokretanja privrednog razvoja ove lokalne zajednice“, rekao je Ljuboja.

Pored infrastrukture, opština nije stala ni po pitanju realizacije drugih projekata.

„Kao posebno interesantan, ističe se osnivanje Udruženja građana „Da nas bude više“, a koje za osnovnu misiju ima pokušaj demografske obnove ovog kraja kroz posredovanje u sklapanju brakova, kako bi se popravio natalitet, kao suštinski problem ne samo ove opštine već i većih lokalnih zajednica. Aktivnosti na realizaciji ovog projekta već su pokrenute i do kraja godine možemo očekivati i konkretne rezultate“, navodi Ljuboja.

(Aldijana Mirković)