Politika 12.05.2021.

OŠTRA REAKCIJA MINISTARSTVA: Vukanović koristi skupštinsku govornicu za narušavanje odnosa sa prijateljskim zemljama

ČITANJE: 2 minute

Papir, koji je Vukanović pompezno najavljivao po federalnim medijima, a kasnije ga pokazao u sali Narodne skupštine Republike Srpske, predstavlja običnu službenu korespodenciju između zvaničnih institucija i nije u pitanju tajni, već javni dokument kreiran u svrhu boljeg privrednog umrežavanja sa Rusijom i promocije privrednika iz Republike Srpske na sajmovima u toj zemlji, saopšteno je u zvaničnom reagovanju Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju na jučerašnje obraćanje narodnog poslanika Nebojše Vukanovića.

“Narodni poslanik Nebojša Vukanović koristi skupštinsku govornicu za narušavanje odnosa sa prijateljskim zemljama i narodima. Vukanović, vjerovatno po instrukcijama koje dobija od svojih dugogodišnjih mentora iz Sarajeva, ne vidi spašene živote zbog nedavne nabavke velikog broja ruskih vakcina protiv virusa korona, ne vidi značaj zvanične politike Ruske Federacije na očuvanju i zaštititi Republike Srpske, kao ni brojne druge neraskidive veze srpskog i ruskog naroda”, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva poručuju da je saradnja Republike Srpske i Ruske Federacije na visokom nivou, kako u političkom, privrednom, kulturnom tako i u drugim aspektima poput zdravstva, obrazovanja i sporta, o čemu govori veliki broj sastanaka najviših zvaničnika Republike Srpske i Rusije, obostranih posjeta privrednih i političkih delegacija i broj potpisanih sporazuma sa regijama unutar Ruske Federacije.

“Republika Srpska je zahvalna Rusiji na principijelnom zalaganju na odbrani stavova Republike Srpske u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, Savjetu za implementaciju mira i brojnim drugim mjestima. Prijateljstvo Rusije prema Republici Srpskoj ogleda se i u pomoći koju je ruski narod pružio tokom pandemije virusa korona u vidu zaštitne opreme i medicinskih sredstava, te nedavnim donacijama i prioritetnim isporukama vakcina koje ni mnogo razvijenije zemlje nisu uspjele da obezbjede za svoje građane”, navedeno je u reagovanju.

Iz Ministarstva poručuju da značajnu ulogu na razvijanju i njegovanju prijateljskih odnosa sa Rusijom ima Predstavništvo Republike Srpske u Ruskoj Federaciji koje na organizovane opstrukcije političkog Sarajeva i njegovih poslušnika u Republici Srpskoj, svakim danom svojim aktivnostima opravdava svoje postojanje kao i sredstva koja dobija iz budžeta.

“Ova sredstva su značajno manja od sredstava koja dobijaju ambasade BiH u svijetu, a koje, u većini slučajeva, rade na štetu interesa Republike Srpske za razliku od Predstavništva u Moskvi koje je relevantan sagovornik svih institucija Ruske Federacije”, navedeno je u reagovanju Ministarstva.

(N.S)