Vijesti 02.01.2016.

Oštre reakcije zbog pogubljenja imama: Saudijska Arabija će platiti

ČITANJE: 1 minuta
Nemiri
Pogubljenje istaknutog šiitskog sveštenika Nimr al Nimritisa izazvalo je žestoke reakcije u Iranu, Iraku, Jemen, Bahreinu i drugim zemljama tog regiona.

Saudijska Arabija pogubila je ranije u toku dana 47 ljudi osuđenih za terorizam, među kojima je i Al Nimritsa, centralna ličnost 2011. godine u demonstracijama protiv režima inspirsanim Arapskim proljećem.

Nekim zatvorenicima je odsječena glava, a neki su streljani, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije.

Osim toga, oni navode i da su sva pogubljenja izvršena u zatvorima i da nisu bila javna.

-Saudijske Arabija podržava teroriste i radikalne sunite, ubijajući i suzbijajući one koji kritikuju vladu u zemlji- saopšto je portparol ministarsva Hosein Džaver Ansari, kako prenosi IRNA.

Oglasio se i jemenski pokret Huti koji je saopštio da je riječ o “svetom svešteniku” oštro kritikujući vlast u Saudijskoj Arabiji.

Kraljevska porodica Al Sud pogubila je svetog ratnika, velikog sveštenika Nimr Bakr Al Nimritisa poslije lažnog suđenja koje je predstavljalo jasno kršenje ljudskih prava, navedeno je na zvaničnom sajtu Huta.

Iran navodi da će Saudijska Arabija zbog pogubljenja “platiti visoku cijenu”, prenosi AFP.

U Bahreinu su zbog ubistva sveštenika izbile demontracije, a policija je upotrebila suzavac da rastjera učesnike. Demonstranti u ostrvskoj kraljevini gdje su na vlasti suniti su nosili slike al Nimritsa, a do sukoba sa policijom je došlo u šiitskom muslimanskom selu Abu Saiba zapadno od Manape, glavnog grad.

Pogubljenje je osudio i Hezbolah, prenosi Rojters.

U isto vrijeme brat pogubljenog Nimr al Nimritisa poziva na mir.

(NN)