Vijesti 09.12.2017.

Oštrija štednja injekcija spasa

ČITANJE: 3 minute

Nabavka najneophodnijih lijekova i opreme, korišćenje jeftinijih energenata, te embargo na nova zapošljavanja i manje novca za službena putovanja samo su neke od mjera kojima bolnice u Srpskoj planiraju da ostvare uštede u idućoj godini.

Zdravstvene ustanove u RS, koje godinama kubure sa velikim dugovanjima, užurbano pripremaju planove poslovanja za 2018. godinu koje bi u toku ovog mjeseca trebalo da dostave Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Namjera rukovodstva bolnica u Srpskoj je, kako kažu, da se novac troši novac samo za one stavke koje su od vitalnog značaja a da pri tome kvalitet zdravstvene zaštite ne bude ugrožen.

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, koji je roku od dva mjeseca dug prema Poreskoj upravi RS smanjio za oko tri miliona KM, istakli su da će, osim prevazilaženja finansijskih problema, u sljedećoj godini njihov prioritetni zadatak biti jačanje saradnje sa zdravstvenim ustanovama izvan granica BiH, kao i kontinuirana medicinska edukacija.

– Među prioritetima je i završetak rekonstrukcije i opremanje centralnog medicinskog bloka i preseljenje svih klinika sa lokacije u centru grada. Naredne godine planiramo i osnivanje kardiohirurgije u UKC RS – naglasili u UKC-u.

Mjere štednje biće u fokusu i bolnice u Istočnom Sarajevu. Prema riječima direktora ove zdravstvene ustanove Gorana Todorovića, jedan od prioriteta je i povećanje obima usluga, sa nešto manje zaposlenih, jer bi 2018. godine nekoliko njih trebalo da ode u penziju.

– Na radna mjesta onih koji budu penzionisani nećemo primati nove radnike, već ćemo njihove poslove preraspodijeliti na ostale zaposlene. Osim toga, planiramo nagraditi nekoliko zaposlenih, koji su svojim trudim i zalaganjem doprinijeli razvoju ove zdravstvene ustanove – istakao je Todorović.

Dodao je da su, kako bi uštedjeli, u nekoliko navrata pregledali i jelovnik ove zdravstvene ustanove, te utvrdili da neka jela mogu sami spremati, a ne bacati novac na gotove specijalitete.

I u bolnici u Gradišci kažu da će poslovni plan za 2018. godinu biti u vidu štednje i racionalizacije.

– Glavni cilj je da se funkcionisanje ove zdravstvene ustanove održi i u narednoj godini, a akcent će biti na smanjenju troškova – kazao je direktor ove bolnice Mirko Manojlović i dodao da će plan biti završen do 15. decembra.

Izrada plana poslovanja u toku je i u bolnici „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru. Direktor ove ustanove Mirko Sovilj istakao je da se ovim planom godinama određuju i mjere racionalizacije i ušteda, koje ni po jednom segmentu ne narušavaju interes pacijenta i nivo pruženih usluga.

– Uštede će biti ostvarene efikasnijom potrošnjom energenata, te manjim izdvajanjima za putovanja i dnevnice – kazao je Sovilj. Dodao je da će naredne godine biti nezaobilazna i restrikcija kada je riječ o pitanju edukacije zaposlenih u drugim zdravstvenim ustanovama.

Direktor fočanske bolnice Veljko Marić je istakao da je štednja u narednoj godini neminovna, ali da uprkos tome neće biti otpuštanja niti smanjenja plata.

– Očekujemo da ćemo u narednoj godini nastaviti sa građevinskim radovima unutar bolnice, jer je objekat star 60 godina – kazao je Marić.

Prema ranijim podacima iz Poreske uprave RS ukupne dospjele, a neizmirene obaveze zdravstvenih ustanova na kraju jula ove godine iznosile su oko 131 milion maraka.

Domovi zdravlja

Planove poslovanja za narednu godinu kuju i predstavnici domova zdravlja, čija se dugovanja za porez i doprinose gomilaju iz dana u dan. Dug za poreze i doprinose domova zdravlja krajem oktobra premašio je 21,48 miliona maraka, a svoje obaveze redovno ne izmiruju dvije trećine domova zdravlja u RS.

(Glas)