Svijet 14.11.2020.

OŠTRIJE MJERE: Austrija ide u novi lokdaun

ČITANJE: 2 minute

Vlada Austrije objavila je nova pravila Lockdown-a u Autriji.

U toku sljedeće dvije sedmice, do 6. decembra, slijedi drugo zaključavanje, kao i na proljeće. Trgovine gastronomija ostaće zatvoreni. Usluge poput frizera i kozmetičara mogu biti zatvorene.

Obavezne škole, poput viših razreda, moraju se preusmjeriti na učenje na daljinu, ali u idealnom slučaju pružiti potpora svima koji imaju potrebe. Isto se odnosi na vrtiće koji ostaju otvoreni samo u hitnim slučajevima. Škole će ostati otvorene za svu djecu do 14 godina koji moraju da idu u školu.

“Socijalni kontakt jedan je od mnogih “, rekao je Kurz. “Provodite vrijeme samo s ljudima iz vašeg domaćinstva”, koji je dodao da razumije da su ove mjere stroge.

Vicekancelar Kogler upozorava sve da ostanu kući i da smanje kontakte sa ljudima oko sebe.

Sve prodavnice sa osnovnim namirnicama, banke i pošte ostaće otvorene. Svim branšama koje će biti u gubitku, vlada će pokušati da nadomjesti sve troškove i na taj način sačuva radna mjesta.

Sport i kretanje se preporučuju, ali ukoliko osoba ide samo sama ili sa ljudima iz svog domaćinstva. Kogler je upozorio i zamolio sve da se ne sreću sa drugim ljudima iz drugih krugova, nego da se drže svog domaćinstva.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober upozorio je na ostale države i rast oboljelih u njima, i naglasio kako je upravo to razlog što Austrija sada mora reagovati.

On je naglasio da Austrija može očekivati visoke brojeve oboljelih, a samim tim se i broj umrlih od Covida-19 povećao. “Austrijski zdravstveni sistem je jak, ali trenutačno se nalazi na kraju svojih kapaciteta”, kazao je ministar Anšober. Takođe je rekao da je ovo jedini način da se izbjegne totalni kolaps zdravstva.

(dunav.at)