Region 26.02.2021.

“OSTRVA SMEĆA”: Zagađenje Drine privuklo pažnju svjetskih medija

ČITANJE: 2 minute

Aktivisti za zaštitu okoliša u Bosni i Hercegovini upozoravaju da tone smeća koje plutaju rijekama u toj zemlji ugrožavaju lokalni ekosustav i zdravlje ljudi, piše ABC.

Drina, rijeka na istoku BiH koja svojim donjim tokom čini prirodnu granicu između BiH i Srbije, tjednima je prekrivena smećem koje se u njoj skuplja brže nego što je se čisti.

Kiša koja tjednima pada dovela je do porasta vodostaja Drine, a njezini su pritoci u nju donijeli plastične boce, hrđave bačve, rabljene automobilske gume, stari namještaj i drugo smeće, prenosi Jutarnji list.

“Otoci smeća” koji plutaju po smaragdnoj vodi rijeke približavaju se i brani Hidroelektrane Višegrad. Aktivisti kažu da je situacija slična i uzvodno i nizvodno od Višegrada.

“Ovo je ogroman problem”, rekao je Dejan Furtula iz Udruge građana “Eko Centar” iz Višegrada. “Pozivam sve institucije i bilo koga tko može pomoći da se pridruže akciji čišćenja.”

Lokalne vlasti, piše ABC, rade na čišćenju smeća, no ono se nastavlja gomilati, a donose ga Drinini pritoci u Srbiji i Crnoj Gori. Smeće se u konačnici skuplja kod brane HE Višegrad.

Furtula je rekao da mikroplastika i toksini iz smeća u konačnici zavrže u hranidbenom lancu, što je prijetnja i za ljude, i za životinje. “Cijeli se ekosustav mijenja. Ovdje svi jedu ribu”, dodao je.

Njemački startup Everwave ovog je tjedna u BiH poslao svoje plovilo za skupljanje smeća Collectix. Suosnivač tvrtke Clemens Feigl rekao je da se odlučio pomoći kada je vidio fotografije smeća koje pluta rijekom.

“U narednim ćemo danima pokušati ukloniti što je više smeća. Akcija će trajati 14 dana i dat ćemo sve od sebe”, rekao je Feigl.

(SB)

Oznake: ekologija, Višegrad