Biznis 24.09.2021.

OSTVARENE PREMIJE: Grawe i Wiener lideri na tržištu osiguranja u Srpskoj, slijedi Aura

ČITANJE: 2 minute

Wiener i Grawe osiguranje i dalje su lideri na tržištu osiguranja u Srpskoj, a prema visini ostvarene premije slijedi ih osiguranje Aura, pokazuju podaci Agencije za osiguranje RS.

Izvještaj o stanju sektora osiguranja u Republici Srpskoj za prvo polugodište 2021. godine pokazuje poslovanje 14 društava za osiguranje sa sjedištem u RS i 10 filijala društava za osiguranje čije je sjedište u FBiH, prenosi capital.ba.

Ukupno obračunata premija, za šest mjeseci ove godine, iznosi 125,9 miliona KM ili za 8,9 odsto je viša u odnosu na isti period prošle godine.

Od društava sa sjedištem u Srpskoj, najveću premiju u neživotnim osiguranjima obračunalo je Wiener osiguranje u iznosu od 15,3 miliona KM, a nakon njega osiguranje Aura čija premija iznosi 13,6 miliona KM. Slijedi ih Dunav osiguranje sa premijom od 12,9 miliona maraka, te Drina osiguranje sa 11,1 miliona maraka obračunate premije.

Što se tiče životnih osiguranja ubjedljiv lider je Grawe osiguranje sa premijom od 11,5 miliona maraka koju je ostvario u prvoj polovini ove godine.

Tako su društava za osiguranje sa sjedištem u Republici Srpskoj, a koje uključuje i poslovanje u FBiH, ukupno obračunala premiju od 120,5 miliona KM, odnosno za 8,7 odsto više u odnosu na prvo polugodište 2020. godine.

Dobitak koju bilježe osiguravajuće kuće za šest mjeseci iznosi 17,4 miliona KM, što je rezultiralo stopom povrata na kapital od 10,9 odsto.

„Ukupno isplaćeni odštetni zahtjevi i naknade u neživotnim osiguranjima društava za osiguranje sa sjedištem u Republici Srpskoj iznosile su 34,5 miliona KM, što je više za 3,8 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine. Isplaćene naknade korisnicima životnog osiguranja povećane su, shodno sazrijevanju portfelja, za 30,5 odsto, i iznosile su 5,7 miliona KM“, naveli su u Agenciji za osiguranje RS.

(SB)

Oznake: Grawe, Wiener