Vijesti 02.03.2016.

Osuđeni bivši komesar MUP-a pobjegao iz BiH

ČITANJE: 1 minuta
ramo brkic
Bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić koji je pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, te proizvodnje i trgovine drogom, pobjegao je iz Bosne i Hercegovine.

Brkić je juče trebao biti u sudnici Suda BiH na ročištu u slučaju koji se vodi protiv Azre Miletić a u kojem je i on jedan od optuženih. Međutim, on se nije pojavio na suđenju. Kako saznaje N1, Brkić je BiH napustio 27. februara.

Apelaciono vijeće Suda BiH u novembru prošle godine pravomoćno je osudilo Brkića na 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom drogom.

Na Sudu BiH se vodi drugi postupak protiv Brkića, Senada Šabića i sutkinje Azre Miletić koji su optuženi za primanje i davanje mita.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Šabić i Brkić su sutkinji Miletić obećali dar u vidu novca kako bi uticali na ishod drugostepenog postupka u kojem su Brkić i Šabić osuđeni na 11 odnosno 10 godina.

Brkić je na izdržavanje kazne trebao biti upućen 9. marta.

Osuđeni Ramo Brkić slijedio primjer osuđenog Senada Šabića

senad

Uz Brkića koji je osuđen na 11 godina, u istom postupku osuđen je i Senad Šabić koji je dobio 10 godina zatvora. Međutim, Šabić je pobjegao u Švedsku uoči početka suđenja u predmetu u kojem je optužen da je zajedno sa Brkićemdavao mito kako bi im bila smanjena ranije izrečena kazna ili oslobođeni krivnje.

Nedugo nakon bijega, Interpol je raspisao potjernicu za Šabićem. Očekuje se da će ista biti raspisana i za Brkićem.

(N1)