Vijesti 16.08.2020.

Osumnjičen da je budžet Republike Srpske oštetio za skoro 196.000 KM

ČITANJE: 2 minute

Poreska uprava Republike Srpske podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka dva izvještaja protiv odgovornog lica u preduzeću „PTM Marketing“ Banjaluka zbog osnova sumnje da je činjenjem krivičnih djela oštetilo budžet Republike Srpske za ukupno 195.869 maraka.

“Inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove Poreske uprave RS su protiv tog lica podnijeli izvještaj o izvršenom krivičnom djelu Utaja poreza i doprinosa zbog toga što je kao odgovorno lice i vlasnik „PTM Marketing“ Banjaluka u 2019. godini izbjegao plaćanje poreza, te je na taj način uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod u iznosu od 88.144 KM”, saopšteno je iz Poreske uprave RS.

Provjerama je utvrđeno da to lice za navedeni period ne posjeduje vjerodostojnu dokumentaciju kojom bi opravdao trošenje novčanih sredstava iz blagajne u poslovne svrhe.

Kako je navedeno u saopštenju Poreske uprave, protiv tog lica podnesen je i izvještaj zbog osnova sumnje da počinjeno krivično djelo Nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu od 107.725 KM.

“Provjerama je utvrđeno da je to lice u periodu od 13.08.2018. do 30.06.2020. godine, nakon blokade transakcionih računa preduzeća u bankama od strane Poreske uprave RS, nastavilo poslovanje preko blagajne preduzeća tako što je sva potraživanja poslovnog subjekta naplaćivao u gotovini preko blagajne. Dakle, umjesto da ta naplaćena sredstva položi na žiro račune poslovnog subjekta u bankama, odgovorno lice u „PTM Marketing“ Banjaluka je iz tih sredstava izmirivalo potraživanja dobavljača, troškove goriva i maziva, račune za telefone, električnu energiju, plate i drugo. Na taj način je onemogućio Poresku upravu RS da naplati dospjele poreske obaveze naložene rješenjima o prinudnoj naplati”, navodi se u saopštenju.

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske će i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na terenu, sa ciljem razotkrivanja krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske.

(A.M/banjaluka.net)