Vijesti 25.10.2021.

Osumnjičeni za planiranje otmice advokata Stevanovića u Tužilaštvu RS

ČITANJE: 5 minuta

Diana Jović-Cvetinović i njeni saradnici S.S. i Igor Perić koji su osumničeni da su planirali otmicu bijeljinskog advokata Miloša Stevanovića predati su Republičkom tužilaštvu na dalje postupanje, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Oni su uhapšeni u nedjelju u večernjim časovima u akciji Ministarstva unutrašnjih poslova RS, a Tužilaštvo će o eventualnim mjerama protiv njih odlučiti nakon što ih sasluša.

Nezvanično, sumnja se da je Jović-Cvetinovićeva, koja se povezuje sa tamošnjom kompanijom “Krušik”, bila organizator otmice, a motiv je, prema dostupnim saznanjima, novac.

Prema nezvaničnim informacijama navodno je postojao dug koji su osumnjičeni planirali da naplate tako što bi u saobraćaju presreli i oteli Stevanovića, a zatim tražili otkup za njegovo puštanje.

Prema nepotvrđenim informacijama Diana Jović – Cvetinović je s advokatom već duže vrijeme u sporu zbog pola miliona maraka. Kako se dalje navodi, prije nekoliko godina preduzeće “Standard grupa”, u vlasništvu Stevanovića, kupilo je 22 prodajna objekta od preduzeća “Krušik”, koje je poslovalo u sastavu firme “Shop&GO”.

Navodno, kupovina preduzeća je dogovorena za milion maraka i po potpisivanju ugovora Stevanović je odmah uplatio 500.000 KM, a ostatak je, dodaje se u medijskim natpisima, odbio platiti, pa su uslijedili sudski sporovi.

Iz MUP-a Srpske u ranije danas potvrdili da su pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet u nedjelju oko 20 časova, na području Bijeljine, a uz podršku pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice i PU Bijeljina, uhapsili tri lica.

Uz navođenje njihovih inicijala, iz MUP-a su dodali da se sumnjiče za pripremanje otmice.

Tokom akcije hapšenja pretreseni su objekti koje koriste osumnjičeni, a kako saznajemo kod S.S. pronađen je automatski pištolj, a kod Perića pištolj.

Htjeli da traže otkup?

Policija je, zbog sumnje da su planirali otmicu bijeljinskog advokata Miloša Stevanovića, uhapsila Bijeljinku Dianu Jović Cvetinović, koja je s njim ranije poslovno sarađivala, te njenih dvoje sugrađana Sanju Stupar i Igora Perića.

Sumnja se da je Jović Cvetinovićeva, koja se povezuje s tamošnjom kompanijom “Krušik”, bila organizatorka otmice, a motiv je, prema dostupnim saznanjima, novac, pušu Nezavisne.

Naime, spekuliše se da je, navodno, postojao dug koji su osumnjičeni planirali da naplate tako što će u saobraćaju presresti i oteti Stevanovića, a zatim tražiti otkup kako bi ga pustili. Pretpostavlja se, zapravo, da bi motiv mogao biti i poslovni sukob koji već godinama traje između Jović Cvetinovićeve i Stevanovića.

Izvori “Nezavisnih novina” potvrdili su da je policija pratila osumnjičene te im prisluškivala i međusobne telefonske razgovore.

“Policija je oprezno planirala momenat kada će ih uhapsiti tako da, s jedne strane, prikupi dovoljno dokaza, a da s druge strane ni na koji način ne dovede u pitanje sigurnost Stevanovića”, rekli su izvori “Nezavisnih novina”.

Iz MUP-a Srpske potvrdili su da su pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet u nedjelju oko 20 časova na području Bijeljine, a uz podršku pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice i PU Bijeljina, uhapsili tri lica.

Uz navođenje njihovih inicijala, iz MUP-a su dodali da ih sumnjiče za pripremanje otmice. Uslijedili su pretresi.

“Kod Sanje Stupar pronađen je automatski pištolj, a kod Perića pištolj”, naveli su naši izvori.

Kako dodaju naši sagovornici, dosad prikupljena saznanja ukazuju na to da je otmica advokata detaljno pripremana.

“Oni su, sumnja se, vjerovali da Stevanović ima veću količinu novca koji će moći izvući od njega i zbog toga su isplanirali otmicu. Pratili su advokatovo kretanje, kako bi se što bolje pripremili za svoj plan”, kažu naši izvori.

Dosad im se, dodaju naši izvori, svaki put nešto iskomplikovalo kada bi namjeravali da svoj plan sprovedu u djelo, pa je odluka pala da to urade u nedjelju.

Inače, osim što se bavi advokaturom, Stevanović je i direktor DNS-a. Nenad Nešić, lider DNS-a, zahvalio je policiji Srpske, ljudima koji su učestvovali u akciji hapšenja i dali svoj doprinos da se ovakvo, kako je naveo, zlodjelo spriječi.

“Svaki vid kriminalnog ponašanja je za osudu, a ukoliko je ono usmjereno na povredu ličnog i tjelesnog integriteta jednog ljudskog bića, tim prije ova djela imaju posebnu težinu i počinioce treba najstrože kazniti”, naveo je Nešić.

Dalibor Mrša, predsjednik Advokatske komore Srpske, saopštio je da je Komora s nevjericom zaprimila vijest o pokušaju otmice njenog člana Miloša Stevanovića.

“Zgroženi monstruoznošću kriminalnog plana, najoštrije osuđujemo ovakvo postupanje, koje nije samo napad na jednog advokata, nego napad na cijelu advokatsku zajednicu”, naveo je Mrša te dodao da je pravovremenom reakcijom policije spriječen najgori scenario s nesagledivim posljedicama.

Stevanović nam se kratko javio na telefon, ali nije želio komentarisati ovaj slučaj. Inače, prema pisanju medija, Diana Jović Cvetinović s njim je već duže vrijeme u sporu zbog pola miliona maraka. Kako se dalje navodi, prije nekoliko godina preduzeće “Standard grupa”, u vlasništvu Stevanovića, kupilo je 22 prodajna objekta od preduzeća “Krušik”, koje je poslovalo u sastavu firme “Shop&GO”.

Navodno, kupovina preduzeća je dogovorena za milion maraka i po potpisivanju ugovora Stevanović je odmah uplatio 500.000 KM, a ostatak je, dodaje se u medijskim napisima, odbio platiti, pa su uslijedili sudski sporovi.

(SB)