Vijesti 24.06.2016.

Osumnjičeni za prevaru pregovara o priznanju krivice

ČITANJE: 2 minute

Član kriminalne grupe koja je napravila milionske prevare u Republici Srpskoj, Gojo Gajić iz Banjaluke mogao bi da kao i većina njegovih saradnika zaključi sporazum o priznanju krivice, saznaje “Glas Srpske”.

Izvor blizak istrazi je rekao da je Gajić u srijedu proveo skoro čitav dan na ispitivanju u Specijalnom tužilaštvu RS i da želi nagodbu pod određenim uslovima. Gajić se trenutno nalazi u pritvoru, a ova mjera mu ističe u subotu.

U Specijalnom tužilaštvu rekli su da će zatražiti od suda da produži pritvor Gajiću, dok nisu željeli da komentarišu informaciju da bi on mogao zaključiti sporazum o priznanju krivice.

Osumnjičeni za učešće u milionskim prevarama uhapšen je nedavno, poslije gotovo deset godina skrivanja od pravosudnih organa. Njemu se na teret stavlja organizovani kriminal, prevare i falsifikovanje isprava. Bio je član zločinačke organizacije na čijem čelu je bio bivši bankar Milutin Gajić, koji se već nalazi na izdržavanju sedmogodišnje zatvorske kazne. Ovoj grupi pripadali su još i Zdravko Oroz iz Austrije i Žarko Panić iz Srbije, koji su takođe osuđeni, te K. S. za kojim se još uvijek traga.

Gajićeva grupa, u kojoj je Gojo imao značajnu ulogu, prevarila je “Telekom Srpske” za 98.000 maraka. Sa računa RUGIP-a uspjeli su da skinu 4,3 miliona maraka, ali je prevara otkrivena. “Akciju” je u dogovoru sa ostalima izveo Oroz 22. februara 2008. On je tada došao u banjalučku Unikredit banku i lažno se predstavio kao revizor britanske firme “Dilojt”, te s računa RUGIP-a prebacio 4,3 miliona maraka na račun Panića u sarajevskoj ABS banci. Za to je iskoristio šifru koju je ukrao i zloupotrijebio od radnice banke Zore G. Međutim, prevara je razotkrivena jer banka nije imala dovoljno novca za tu transakciju. Uloga Goje Gajića bila je da falsifikuje platne naloge.

(Glas Srpske)