Vijesti 01.01.2016.

Osvanule nove cijene cigareta u BiH

ČITANJE: 1 minuta
cigare
Od danas su u BiH na snazi nove cijene cigareta, pri čemu će se na njih plaćati proporcionalna akciza po stopi od 42 odsto maloprodajne cijene i posebna akciza u iznosu od 60 KM za 1.000 komada, odnosno 1,20 KM za pakovanje od 20 komada.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete, koja je obračunata po navedenim stopama, manja od minimalne akcize, plaćaće se minimalna akciza u iznosu od 2,23 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/.

Akciza na duvan za pušenje u 2016. godini iznosi 80 odsto minimalne akcize na cigarete u 2016. godini i iznosi 89,20 KM po kilogramu.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u EU.

Proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni da do 30. novembra Upravi za indirektno oporezivanje dostave nove maloprodajne cijene cigareta koje su na snazi od danas, a utvrđene su u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2016. godinu, koju je nedavno godine usvojio Upravni odbor Uprave.

Iz UIO podsjećaju na obavezu poreskih obveznika i drugih lica koja se bave prometom cigareta i duvana da popišu zalihe na dan 1. januara i popisne liste dostave nadležnom regionalnom centru Uprave do 7. januara.

Obavezno je i popisivanje i dostavljanje UIO popisnih lista i za zalihe starih akciznih markica koje još nisu iskorištene, a na zatečene zalihe mora se obračunati razlika akcize u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2016. godinu, koja se mora na Jedinstveni račun UIO uplatiti do 17. januara.

(NN)