Vijesti 31.10.2015.

Osveštan kamen temeljac replike rodne kuće Branka Ćopića

ČITANJE: 2 minute
Kamen temeljac
Kamen temeljac replike rodne kuće Branka Ćopića osveštan je danas u Hašanima, mjestu u kome je rođen poznati pisac.

Načelnik opštine Krupa na Uni Gojko Kličković rekao je da je ovim činom i zvanično počela realizacija projekta “Spomen-područja `Bašta sljezove boje`”.

– Rodna kuća Branka Ćopića je po dimenzijama možda najmanji objekat u ovom projektu, ali je po simbolici najveći i najznačajniji – naglasio je Kličković.

Prema njegovim riječima, dinamika radova zavisiće od vremenskih prilika, te da očekuje da će u naredna dva mjeseca biti završen bar podrum.

Kličković je naveo da će radove u vrijednosti između 75.000 i 80.000 KM finansirati ambasada Azerbejdžana.

Izgradnju kuće prema projektu inženjera građevine Dragane Ćopić i Gorana Matanovića obaviće preduzeće “Kunić gradnja” Prijedor.

Istovremeno u Hašnima traje izgradnja mlina djeda Triše, a za ovaj projekat je iznos od 25.000 KM Zavičajnom društvu “Branko Ćopić” obezbijedio predsjednik Republike Milorad Dodik.

I gradnja mlina je u okviru projekta “Spomen-područja `Bašta sljezove boje`”.

Kličković kaže da bi realizacija projekta “Spomen-područja `Bašta sljezove boje`”, za koje je predviđena površina od 813 hektara, trajala 12 godina, a da je ukupna vrijednost projekta 28,5 miliona evra.

Osim etno i kulturnih sadržaja u spomen-području su predviđeni i proizvodni kapaciteti koji bi omogućili samoodrživost.

Kličković očekuje da će “Spomen-područje `Bašta sljezove boje`” uskoro dobiti status područja od posebnog interesa.

Ćopićev rođak Slobodan Ćopić, koji je član Zavičajnog društva “Branko Ćopić”, kaže da će replika rodne kuće biti upravo onakva kakva je i bila kuća.

– Sve je ovo trebalo uraditi mnogo, mnogo ranije – kaže Slobodan Ćopić.

Osveštanje kamena temeljca dio je manifestacije povodom krsne slave opštine Krupa na Uni – Svetog apostola i jevađeliste Luke.

U Donjem Duboviku, administrativnom sjedištu opštine, jutros su položeni vijenci kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima, a zatim je služena liturgija u hramu Svetog Jovana Krstitelja u Hašanima.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik