Vijesti 05.09.2016.

Osveštana crkva Svete trojice u Dragočaju

ČITANJE: 2 minute

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop banjalučki Jefrem i vladika sremski Vasilije osveštali su juče novi pravoslavni hram Svete trojice u Dragočaju.

Prvoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su brojni gosti iz društveno-političkog života grada i mještani Dragočaja, Ramića i Prijakovaca. Porta i sam hram bili su premali da prime sve vjernike, staro i mlado, koji su došli da se pomole Bogu, zapale svijeću i prime blagoslov.

– Voljom, trudom i radom naših vrijednih domaćina, dobročinstvom i čestitošću naših kumova ispunjen je dugogodišnji san pravoslavnih hrišćana ovog kraja da imaju svoj hram. Njihove želje i težnje su ispunjene – kazao je to juče okupljenim vjernicima sveštenik u novom hramu Slobodan Malinović.

Mještanka Dragočaja Dušanka Tadić je rekla da je presrećna što je, kako kaže, “bar po stare dane doživjela da Dragočaj dobije svoju crkvu”.

– Neka sam i to dočekala! Važno je da ćemo imati mjesto za molitvu, čitanje slave i gdje ćemo davati pomene našim mrtvima – kazala je Tadićeva.

I oni mlađi su sa ponosom isticali da sada njihovo naselje ima svoju crkvu, a jedna od njih je i jedanaestogodišnja Vanja Tepić.

– Presrećna sam što imam hram koji je blizu, jer redovno idem u crkvu. Sada će svima biti lakše, jer ćemo imati mjesto da se Bogu pomolimo – kazala je Vanja.

Zadovoljstvo nije krio ni sveštenik Vojislav Marčetić, koji je Brankovačkom parohijom upravljao od 1979. do 1995. godine i koja je tada pored Dragočaja, Ramića, Prijakovaca obuhvatala i Bistricu i Motike. Istakao je da je ovaj hram od ogromnog značaja za pravoslavne hrišćane.

– Crkva nam daje duhovnu snagu, vjera je ta koja je očuvala srpski narod sve ove vijekove. Čovjek bez vjere je prazan – naglasio je Marčetić.

Izgradnja

Parohija dragočajska, kojoj pored istoimenog naselja pripadaju Ramići i Prijakovci, osnovana je 1996. godine. Izgradnja hrama Svete trojice, koji se nalazi neposredno uz OŠ “Desanka Maksimović”, počela je 2006. godine. Iste godine je izliven temelj hrama koji je osveštan u aprilu 2007. godine i posvećen Svetoj trojici. Do 2008. godine je zidan hram i stavljen je privremeni krov. U maju 2009. godine osveštana su tri zvona, a 2013. parohijski dom. Kum hrama je Nebojša Antonić sa porodicom.

(Glas Srpske)