Osveštana crkva u naselju Šargovac

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju povodom osveštanja Crkve Svetog arhangela Mihaila u banjalučkom naselju Šargovac, a svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović.

Svetu arhijerejsku liturgiju vladika Jefrem služio je sa više vladika i uz sasluženje sveštenstva i đakona Eparhije banjalučke.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Srpska pravoslavna crkva /SPC/ najvažniji elemenat srpskog nacionalnog i državnog identiteta.

“Zato je veoma važno da SPC jača ulogu i ima sve veću podršku naroda. Čestitam stanovnicima Šargovca na osveštenju Crkve i zahvalan sam svima koji su dali doprinos da bude izgrađena”, rekao je Dodik novinarima nakon osveštanja Crkve.

On je podsjetio da je vladika banjalučki Jefrem veliki graditelj i da je u posljednjih deset godina na prostoru Eparhije banjalučke izgrađeno više od 200 crkava.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je da se Banjaluka može pohvaliti velikim brojem vjerskih objekata koji su izgrađeni prethodnih nekoliko godina.

“Pohvaliću Sekretarijat za vjere koji predano radi sa eparhijama SPC da bi na područjima koji su od interesa za lokalnu zajednicu i gdje postoji potreba građana bili građeni hramovi”, rekla je Cvijanovićeva.

Vladika banjalučki Jefrem kaže da se izgradnjom hramova pokazuje vitalnost naroda božijeg.

“To ne može nikakva ljudska nemoć, niti grijeh omesti. Draga braćo i sestre, ne smijemo biti pesimisti i izgubiti nadu u bolje sutra. Moramo učiti od mudrih i zrelih naroda koji su znali da nije moguće lako izbrisati neki narod, ako to sam sebi ne učini”, naveo je vladika Jefrem.

Kum na osveštanju novoizgrađenog hrama u Šargovcu je Goran Selak, koji je rekao da je počastvovan što je kum hrama i da je ovo poseban dan za njega i njegovu porodicu.

Osveštanju su prisustvovali brojni građani, ministri u Vladi Republike Srpske i Srbije, te zvanice iz javnog i društvenog života.

(Nezavisne)

Uskoro novo ruho Ulice Davida Štrpca

Sanacija ogranka Ulice Davida Štrpca u naselju Paprikovac, u dužini većoj od 200 metara, biće izvođena u dvije etape, kazao je Ilija Đurić, vlasnik firme “Građenje Đurić”, koja izvodi radove. “U okviru ovih radova, koji su u toku, biće izvršena kompletna sanacija 100 metara ove ulice, koja će podrazumijevati zamjenu i dizanje asfalta, postavljanje tamponskog

Godišnji sastanak UG Kultura kulturi 22. decembra

Danijel Mihić iz Udruženja građana “Kultura kulturi” pozvao je sve zainteresovane na godišnji sastanak ovog Udruženja koji će se održati 22. decembra u Domu omladine u Banjaluci, sa početkom u 18 časova. “Ove godine naši sugrađani i sunarodnici imali su priliku da lično osjete kako žive u podvojenoj stvarnosti prepunih manipulacija, forsiranja mržnje, širenje straha,

NIKOLA ĐURIČKO: Čovek se najbolje smeje na svoj račun

Proslavljeni srpski glumac Nikola Đuričko održao je u srijedu uveče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci stand-up show “Sve što ste oduvek hteli da znate o Džoniju, a nikada niste smeli da ga pitate”. Đuričko je tokom nastupa prepričavao anegdote i šale iz svog života, a već pri izlasku na pozornicu uspio je da

20 GODINA RADA: Udruženje stomatologa RS uz podršku FullDent-a obilježilo jubilej

Udruženje stomatologa Republike Srpske obilježilo je proteklog vikenda jubilej svog rada. U subotu, 8. decembra 2018. godine, u „Kristalnoj Sali“ hotela Bosna u Banjaluci održan je simpozijum USRS, a tom prilikom stručna javnost je bila u prilici da prisustvuje i uživa u interesantnim predavanjima eminentnih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona. Program predavanja

Nešić odbio ponudu opozicije da bude dio njihovog bloka u Sarajevu

Novoizabrani poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i direktor „Puteva RS“ Nenad Nešić odbio je ponudu SDS-a i PDP-a da zajedno sa njihova četiri poslanika formira petočlani poslanički klub u ovom parlamentarnom domu, ekskluzivno saznaje SrpskaCafe. On nije želio mnogo da govori i samo je kratko u telefonskom razgovoru za SrpskaCafe rekao da u