Osveštana crkva u naselju Šargovac

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju povodom osveštanja Crkve Svetog arhangela Mihaila u banjalučkom naselju Šargovac, a svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović.

Svetu arhijerejsku liturgiju vladika Jefrem služio je sa više vladika i uz sasluženje sveštenstva i đakona Eparhije banjalučke.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Srpska pravoslavna crkva /SPC/ najvažniji elemenat srpskog nacionalnog i državnog identiteta.

“Zato je veoma važno da SPC jača ulogu i ima sve veću podršku naroda. Čestitam stanovnicima Šargovca na osveštenju Crkve i zahvalan sam svima koji su dali doprinos da bude izgrađena”, rekao je Dodik novinarima nakon osveštanja Crkve.

On je podsjetio da je vladika banjalučki Jefrem veliki graditelj i da je u posljednjih deset godina na prostoru Eparhije banjalučke izgrađeno više od 200 crkava.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je da se Banjaluka može pohvaliti velikim brojem vjerskih objekata koji su izgrađeni prethodnih nekoliko godina.

“Pohvaliću Sekretarijat za vjere koji predano radi sa eparhijama SPC da bi na područjima koji su od interesa za lokalnu zajednicu i gdje postoji potreba građana bili građeni hramovi”, rekla je Cvijanovićeva.

Vladika banjalučki Jefrem kaže da se izgradnjom hramova pokazuje vitalnost naroda božijeg.

“To ne može nikakva ljudska nemoć, niti grijeh omesti. Draga braćo i sestre, ne smijemo biti pesimisti i izgubiti nadu u bolje sutra. Moramo učiti od mudrih i zrelih naroda koji su znali da nije moguće lako izbrisati neki narod, ako to sam sebi ne učini”, naveo je vladika Jefrem.

Kum na osveštanju novoizgrađenog hrama u Šargovcu je Goran Selak, koji je rekao da je počastvovan što je kum hrama i da je ovo poseban dan za njega i njegovu porodicu.

Osveštanju su prisustvovali brojni građani, ministri u Vladi Republike Srpske i Srbije, te zvanice iz javnog i društvenog života.

(Nezavisne)

DODIK: Pozvaću Putina u Banjaluku

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nijednog trenutka nije sumnjao u svoju pobjedu i najavio da namjerava da pozove predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina da posjeti Banjaluku, ali ne i Sarajevo.

Grad Banjaluka kupuje akcije “Vodovoda”?

Grad planira da za 500.000 KM kupi akcije “Vodovoda”, a izdvajanje ovih sredstava već je predviđeno gradskim budžetom, rekao je juče gradonačelnik Igor Radojičić nakon sjednice Kolegijuma Skupštine grada.

“KOJIM PUTEM DO KUĆE” Otvorena izložba radova Uroša Đurića

U Banjaluci je večeras otvorena izložba radova konceptualnog umjetnika iz Beograda Uroša Đurića pod nazivom “Kojim putem do kuće” koja je zamišljena kao vodič kroz multižanrovsku karijeru ovog svestranog umjetnika. Izložba predstavlja presjek Đurićevog umjetničkog opusa u protekle tri decenije i obuhvata slike, fotografije i video-radove iz nekoliko ciklusa – Populistički projekat, Umjetnost za klasno

IZDVOJENO 1,65 MILIONA KM Gradnja puta za Motike počinje na proljeće

Rekonstrukcija i proširenje dijela puta od Petrićevca prema Motikama trebalo bi da počnu iduće građevinske sezone, a za radove će iz gradske kase biti izdvojena dva miliona maraka umjesto prvobitno planiranih 1,65 miliona. Riječ je o saobraćajnici dugoj oko sedam i po kilometara koja je u veoma lošem stanju, a u planu je da sanacija

EUFOR demantovao da je imao dron na Trgu 5. oktobra

Iz Službe za odnose sa javnošću EUFOR-a saopšteno je da “dron EUFOR-a nije djelovao na banjalučkom Trgu Krajine 5. oktobra tokom skupa koji je organizovala grupa ‘Pravda za Davida'”. Iz EUFOR-a tvrde da informacija Srne u kojoj je navedeno da se dron EUFOR-a nalazi iznad Trga Krajine u Banjaluci i da je prema njihovoj procjeni