Region 22.01.2023.

“Lazar je modar i uplašen nakon mučkog napada Albanaca” (VIDEO)

ČITANJE: 3 minute

Otac petnaestogodišnjeg srpskog dječaka, koga su u jutros u Suvom Dolu pretukla četvorica Albanaca, kaže da je njegov sin nakon mučkog napada albanskih ekstremista modar od batina, uplašen i da jedva progovara.

Zlatko M. otkrio je da je njegov sin napadnut dok je išao na posao u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, koji je radio vikendom kako bi sebi nešto zaradio, iako je još školarac.

Prema njegovim riječima, automobil u kojem su bili Albanci pojavio se niotkuda čim je Lazar izašao iz zgrade u kojoj živi

Oni su ga pitali nešto na albanskom jeziku, a Lazar nije znao da odgovori i tako su shvatili da je u pitanju Srbin. Izašli su iz auta, četvorica ih je bilo, uzeli su mu telefon i isprebijali ga, išutirali – ispričao je Zlatko M. za Večernje novosti.

Kako je opisao, Lazar se potom sklonio u zgradu u blizini, za koju zna da u njoj žive Srbi, gdje je potražio pomoć.

Pošto su mu Albanci ukrali i telefon, nije mogao ni da obavijesti porodicu o tome šta mu se dogodilo, već su to uradili ljudi iz zgrade u koju je ušao nakon što je napadnut – objasnio je Lazarov otac.

On kaže da ni sam nema riječi za ono što se dogodilo njegovom sinu, koji je još dijete od 15 godina i zna samo za kuću, školu i to što povremeno radi vikendom.

– Nikad se ovo neće zaustaviti – zaključio je otac pretučenog petnaestogoišnjaka, koji je nakon napada odveo sina u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, gdje su mu konstatovane povrede glave, hematomi i podlivi ispod oka.Dječak, koga su čestvorica starijih Albanaca udarali i u predjelu grudi i stomaka, poslije ukazane ljekarske pomoći idetaljnih pregleda otpušten je na kućno liječenje.

“Jutros sam krenuo na posao i presreo me je auto. Rekli su mi nešto na albanskom, ja to nisam razumeo, spustio sam glavu i nastavio dalje. Oni su izašli iz auta, ja sam krenuo da bežim od njih, ali su me sustigli, uhvatili i onda su me šutirali i udarali gde su stigli. Ništa mi nisu rekli, samo su me tukli i uzeli su mi telefon iz jakne”, ispričao je Lazar za Kosovo onlajn.

Dodao je da mu se ovako nešto prvi put desilo i da nikad do sada nije imao problema sa komšijama Albancima.

Lazar je naglasio da ga je strah zbog napada i da mu nije jasno zbog čega je pretučen, dodajući “Da li im smeta što sam Srbin ili nešto drugo, stvarno mi nije jasno”.

Napad na srpskog dječaka Lazara M. od strane grupe Albanaca u Suvom Dolu pred očima “Kurtijevih specijalaca” je nastavak plana Aljbina Kurtija da se Srbi zastraše i protjeraju sa Kosova i Metohije, saopštila je danas Srpska lista (SL).

Nakon pokušaja ubistva Stefana i Miloša u Štrpcu i prebijanja Stefana Tomića u Klokotu, u svega nekoliko nedjelja petnaestogodišnji Lazar M. je četvrto srpsko dijete koje su napali albanski ekstremisti.

“Svesni da će i ovaj napad neko relativizovati želimo da naglasimo da su ove siledžije i ekstremisti Lazara pretukli samo zato što je Srbin, i zato što je višegodišnja praksa da se oni koji napadaju Srbe, našu decu i imovinu ne kažnjavaju. Diktatorski režim Aljbina Kurtija svojim delovanjem i političkim izjavama promoviše i podstiče nasilje kao način za rešavanje političkih problema. Ono što je najopasnije je ćutanje međunarodnih predstavnika”, navedeno je u saopštenju Srpske liste.

Srpska lista osudila je napad na Lazara, jer je, kako navode, to napad na svako srpsko dijete, i svaku srpsku porodicu na ovim prostorima.

“Ujedno zahtevamo da se odgovorni pronađu, liše slobode i adekvatno kazne, kao i da se najhitnije pojača prisustvo međunarodnih bezbednosnih snaga u srpskim sredinama kako bi se esktremisti odvratili od napada na Srbe, našu decu i imovinu”, istaknuto je u saopštenju.

(Z.M)